L'Estat va notificar ahir a l'Ajuntament de Girona que li entregarà 814.000 euros menys que ?l'any passat en funció de la recaptació, que preveu en funció dels impostos, a la ciutat de Girona. En concret, per a l'any 2014 el traspàs serà de 19.841.000 euros quan per l'any 2013 la quantitat havia estat superior: 20.655.000 euros. Aquestes quantitats corresponen a la previsió dels ingressos de l'Estat per a aquell any i la seva part proporcional a transferir a l'Ajuntament.

Des de l'equip de govern s'ha valorat negativament aquesta notificació arribada des de Madrid perquè complicarà la confecció dels pressupostos per a l'any vinent. Precisament actualment s'estan fent els treballs previs per aconseguir quadrar les xifres municipals pel que fa a ingressos i despeses.

La regidora d'Hisenda de l'Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas, va posar de manifest que s'haurà "d'ajustar" el pressupost de l'any vinent. Planas va explicar que la xifra que ha anunciat l'Estat és la que és "perquè entenen que recaptaran menys diners en impostos a Girona" i, per tant, també en retornen menys. L'any 2012, la xifra va ser inferior a la del 2013.

Amb posterioritat, el govern estatal fa una liquidació i acaba donant més diners o en reclama en funció del resultat. La representant municipal espera que la liquidació del darrer any sigui positiva i serveixi perquè l'Estat els doni més diners.

En aquest sentit, l'Estat i els Ajuntament mantenen pugnes constants. Per exemple, el mateix consistori gironí encara està retornant els diners "de més" que l'Estat els va entregar l'any 2008. Només pel que fa a aquell any, la desviació del que va destinar-hi inicialment l'Estat i el que finalment es va liquidar va suposar un error d'1.896.841 euros. Un any més tard, el govern estatal va comunicar a l'Ajuntament que li va transferir més de sis milions d'euros.

Segons va explicar la regidora d'Hisenda, l'acumulació de diners que l'Ajuntament està retornant és d'uns 730.000 euros anuals i que es va pagant mensualment.

Òbviament Girona no és l'única que té greus problemes econòmics per la disfunció dels càlculs de l'Estat entre la previsió d'ingressos i la posteriror liquidació. A l'Ajuntament de Salt se li va comunicar, l'any 2011, que havia de retornar 1,2 milions d'euros de les aportacions que havia rebut el 2009. Com en el cas de Girona, el consistori saltenc ja estava retornant diners d'una quantitat semblant corresponent al 2008.