La PAH va denunciar dilluns que el defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, volia desnonar la llogatera d'un pis que té a Salt. Finalment, el desnonament es va aturar però la PAH va carregar contra ell. L'endemà, Llorente ha volgut explicar la seva versió perquè ha tingut un "disgust molt gran". Segons el defensor, durant els 16 mesos que la dona ha viscut al pis no li ha pagat ni un euro i tampoc ha acceptat cap de les alternatives que li ha ofert. Llorente diu que va llogar-li el pis "per caritat" perquè sabia que la Generalitat li havia retirat la custòdia dels fills i, si disposava d'un habitatge, podria recuperar-los. Tot i haver presentat la dimissió, l'alcalde no li ha acceptat.

La PAH va denunciar dilluns que el defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, havia portat als jutjats la llogatera d'un pis de la seva propietat, la Dali, per fer-la fora. La data del desnonament era el 21 d'octubre però, finalment, es va aturar i l'Ajuntament de Salt va comunicar que s'havia arribat a un acord amb el propietari i que es buscaria una solució per a la dona en els propers deu dies. La PAH va assegurar que el defensor de la ciutadania "no havia fet res" per evitar el llançament fins que la dona va recórrer a la plataforma.

Després d'aquestes acusacions, el defensor de la ciutadania ha comparegut aquest dimarts recolzat per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, per explicar la seva versió dels fets. Segons ha manifestat, hi ha hagut un intent de la PAH "d'atacar una institució que mereix tota la confiança dels ciutadans". "És una maniobra per contaminar l'opinió pública", ha afegit.

Llorente ha explicat que va conèixer el cas de la Dali a través de l'administradora que els porta el pis i que va decidir llogar-li "per caritat", conscient que tindria molts problemes per cobrar. Segons ha detallat, sabia que la dona vivia pràcticament al carrer i que la Generalitat li havia retirat la custòdia dels dos fills. La dona va entrar a viure al pis al juny del 2012 i, segons Llorente, la seva dona i ell li van posar tots els mobles que li van caldre, li van donar roba i, fins i tot, alguna vegada diners perquè pogués comprar menjar el cap de setmana que tenia els fills.

El defensor ha explicat que al contracte de lloguer van fixar un preu de 500 euros i que la dona es va comprometre a anar pagant el que pogués a través de l'ajuda que li farien arribar uns familiars. "Primer ens deia que l'ajudarien uns familiars que tenia a Bèlgica, després uns de Múrcia, després una ONG...Mentida rere mentida", ha lamentat Llorente, que assegura que des que la Dali va entrar al pis no ha pagat mai un euro.

Davant d'aquesta situació, i abans d'interposar la denúncia als jutjats a finals d'abril, el defensor explica que l'administradora va oferir a la dona diverses opcions més econòmiques com compartir pis o llogar-se una habitació. "Mai ha acceptat cap de les alternatives que li plantejàvem", ha assegurat el defensor, que apunta que alguns veïns li han comentat que la dona estaria exercint la prostitució en aquest pis. "Aquests darrers dies he sabut que a altes hores de la nit hi havia homes que s'equivocaven de pis i trucaven als veïns preguntant per un pis on s'oferien serveis que a mi no m'agraden", ha explicat.

Llorente assegura que, després de diferents intents de trobar una sortida, no va tenir més opció que denunciar la Dali per impagament i demanar al jutjat que la desnonés. "Crec que no he fet res dolent, o és que el defensor no té dret a fer complir la llei, estic obligat a mantenir una situació de caritat obligada o és delicte tenir una propietat?", s'ha preguntat.

La data del desnonament era el dilluns 21 d'octubre. El defensor ha explicat que, d'acord amb la seva dona, van demanar que s'ajornés per poder buscar una sortida a la Dali. "Des de l'Ajuntament de Salt ens han dit que en deu dies tindrem una solució, espero que el termini es compleixi", ha manifestat.

"Vam decidir aturar el desnonament per un nou acte de caritat cap a aquesta dona, sincerament crec que va ser un error", ha lamentat. A més, ha assenyalat que la PAH estava al corrent d'aquesta situació i que, fins i tot, en alguna ocasió havia demanat consell sobre com solucionar-ho a la mateixa portaveu del moviment, Marta Afuera, que va ser qui va destapar l'afer dilluns públicament carregant contra el defensor.

L'alcalde no li accepta la dimissió

Tot i reconèixer que té la consciència tranquil·la, Llorente ha presentat aquest matí una carta de dimissió a l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, que no l'ha acceptat. "Em sap greu que en Ramon s'hagi de justificar perquè crec que no s'ha de justificar de res, només de ser bona persona", ha assegurat l'alcalde, que considera que la PAH ha actuat "de manera indigna" cap a la seva persona tot i els esforços que ha fet per actuar de mitjancer amb bancs i administracions en casos de persones afectades per la hipoteca.

"Han volgut atacar la reputació i l'honorabilitat del defensor, amb premisses que sabien que eren falses, a consciència", ha criticat l'alcalde, que considera que el defensor "té i tindrà" la seva confiança i que no té "cap motiu" per acceptar-li la renúncia.

Llorente vol una disculpa pública

El defensor de la ciutadania s'ha mostrat molt dolgut per l'actuació de la portaveu de la PAH, Marta Afuera, a qui reclama una disculpa pública. Tots dos formen part de la taula de coordinació local pel dret a l'habitatge de Girona. Llorente ha dit que no té cap intenció de sortir d'aquesta taula a no ser que un dictamen del ple així li demani, ara bé, ha avançat que "per dignitat" no pensa asseure's a la taula si Afuera no ha demanat prèviament disculpes. Si la portaveu del moviment no ho fa, Llorente demanarà a la PAH que designi una altra persona per assistir a les reunions de la taula.