La Generalitat començarà a adjudicar a finals de la setmana vinent pisos d'emergència a famílies que viuen al bloc ocupat per la PAH a Salt. El secretari d'Habitatge del Govern, Carles Sala, ha explicat que tenen vuit pisos preparats a disposició de les famílies que ho necessitin i que, de moment, hi ha hagut set peticions d'habitatge a l'Ajuntament de Salt. Les famílies han de complir requisits per poder llogar aquests pisos a un preu ajustat als seus ingressos, com ara no tenir habitatge en propietat o no tenir suficients recursos econòmics per tenir un sostre. La PAH denuncia que el Govern només ha ofert alternatives a la meitat dels inquilins del bloc, els set que estan empadronats al municipi.

L'advocacia de l'Estat ja té sobre la taula els informes, tant de l'Ajuntament de Salt com del Govern de Catalunya, que detallen la situació de les famílies que viuen al bloc de la PAH i què s'ha fet fins al moment per garantir que no es vulneren els seus drets fonamentals, com el dret a l'habitatge o la protecció dels infants. Amb aquesta informació, l'advocat de l'Estat encarregat dels afers relacionats amb el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha elaborat una resposta a la petició d'informació que va fer Estrasburg quan va ajornar el desallotjament del bloc. L'Estat tenia de termini fins a aquest dijous per donar resposta al tribunal europeu.

Paral·lelament, l'Ajuntament de Salt i la Secretaria d'Habitatge de la Generalitat estan tramitant peticions de pisos d'urgència per a les famílies que viuen al bloc. El secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, ha explicat que a Salt tenen vuit pisos condicionats i a punt perquè alguna d'aquestes famílies hi entri a viure. Tres dels habitatges són propietat d'entitats bancàries que els han posat a disposició del Govern per destinar-los a lloguer social. Sala ha detallat que el Govern no pot actuar de forma preventiva i que per oferir un habitatge han de tenir una petició prèvia de la família que s'ha quedat sense sostre o que està en risc de perdre la casa.

Entre dimarts i dimecres els serveis socials de l'Ajuntament de Salt han tramitat set peticions de famílies que viuen al bloc de la PAH i que volen tenir accés a algun d'aquests pisos. Aquests pisos s'adjudiquen mitjançant una taula d'emergència relacionada amb l'habitatge i són immobles que s'ofereixen a un lloguer ajustat als ingressos de la família, generalment representen entre el 20 i el 30% dels recursos econòmics familiars i les quotes del lloguer oscil·len entre els 50 i els 88 euros. D'entrada, la família signa un contracte de lloguer de 2 anys renovable, que es revisa per ajustar el preu als ingressos.

Aquestes set famílies són la meitat de les que viuen al bloc, ocupat a finals de març. La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Marta Afuera, ha assegurat que la intenció inicial era que tots els inquilins fessin peticions, però que serveis socials només ha citat i ha tramitat sol·licituds d'habitatge a les famílies que estan empadronades a Salt. Segons dades municipals, hi ha deu persones del bloc empadronades, i són membres de set famílies diferents.

Prioritat: famílies amb fills

Sala ha assegurat que abans que arribés la resolució d'Estrasburg ajornant el desallotjament, el Govern i l'Ajuntament ja havien començat a treballar per trobar alternatives per a les famílies, sobretot aquelles que tenen fills menors al seu càrrec. Segons la cronologia del secretari d'Habitatge, hi va haver reunions i contactes per trobar pisos alternatius el 3, el 9, l'11 i el 14 d'octubre -abans de la data de desallotjament- i, després de l'ajornament, el 18 del mateix mes.

Un cop tramitades les peticions, serveis socials de l'Ajuntament de Salt ha de remetre informació sobre les famílies al Govern perquè puguin determinar si compleixen els requisits necessaris per accedir a aquest tipus d'habitatge d'emergència. Entre els requisits que fan prioritari adjudicar un pis hi ha, per exemple, no disposar de cap altres habitatge, tenir fills al seu càrrec o no disposar de suficients ingressos per accedir a un pis pel seu compte.

Habitatge també ha assegurat que si finalment el desallotjament es tira endavant i queden famílies que no estan reubicades i hi ha risc que es quedin al carrer, buscaran alternatives per evitar una situació d'exclusió social. Sala també ha lamentat que d'entrada les famílies necessitades no fessin una petició de pis i apunta que potser no hauria calgut ocupar un bloc perquè haurien trobat solucions per a elles.

Carles Sala ha volgut deixar clar que els habitants del bloc de Salt no passen per davant "de ningú" perquè des de la secretaria d'Habitatge estableixen un sistema de rotació de pisos i, d'aquests, sempre en tenen 150 o 200 arreu del país per donar resposta a les situacions d'emergència. En total, el parc de pisos de la Generalitat a Catalunya és de 14.000. D'aquests, 1.250 estan buits -alguns perquè estan en poblacions sense demanda-.

Concretament, a comarques gironines la Generalitat disposa d'un parc de pisos de 1.314, dels quals en l'actualitat n'hi ha disponibles 92. Per comarques, a l'Alt Empordà hi ha 11 immobles disponibles, al Baix Empordà 38, a la Garrotxa 11, al Gironès 12, al Ripollès 6 i a la Selva 12. La Generalitat ha remarcat que està treballant "intensament" per aconseguir que els bancs i la Sareb li cedeixin pisos buits per posar-los a la borsa d'habitatge social.

Segons dades facilitades pel mateix Sala, fins al 15 de setembre d'aquest any, la intervenció de serveis socials i d'Habitatge ha permès evitar 1.915 desnonaments arreu del país, gràcies a ajudes puntuals per cobrir quotes d'hipoteca o de lloguer o per l'acció d'intermediació davant les entitats bancàries. A més, han reubicat 500 famílies que havien perdut la casa.