La llei d´acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per al 2014 inclou canvis en la normativa comercial que permetran l´obertura d´un centre comercial Ikea a Salt. La multinacional sueca del moble fa anys que planeja una obertura a la demarcació de Girona, i Salt sempre ha estat la seva primera opció, si bé ha rebut i estudiat ofertes per ubicar-se a Fornells de la Selva, Girona, a l´entorn de Figueres i la Jonquera. Ikea i els ajuntaments afectats fa anys que reclamaven un canvi a l´estricta normativa comercial catalana, que limitava l´obertura de grans superfícies a capitals de comarca i en zones urbanes. El retard en el canvi legal va fer que la multinacional prioritzés Tarragona a Girona a l´hora d´invertir. Segons avançava ahir Expansión, la multinacional segueix interessada a instal·lar-se a Girona però no prendrà cap decisió fins que la llei s´hagi aprovat.

La modificació de la normativa obeeix a un pacte entre CiU i ERC, que han negociat diverses modificacions a la normativa en forma de disposicions addicionals. La que beneficiaria la construcció d´una nova gran superfície a Salt assenyala que podrien acollir establiments de més de 2.500 metres quadrats els «municipis que conformin nodes conurbans de creixement potienciat, amb continuïtat de sòl urbà amb municipis de més de 50.000 habitants».

Es tracta d´una redacció feta a mida de Salt, però que també permetrà obertures de grans establiments a Sant Fruitós de Bages.

Una altra disposició addicional pensada per un cas concret és la que possibilitarà que Blanes pugui tenir grans superfícies. Segons Expansión, en aquest cas, el text assenyala una excepció a la normativa general per als municipis de més de 30.000 habitants que, tot i no ser capital de comarca, disposin d´hospital comarcal, d´estació d´autobusos interurbans, de jutjat de primera instància i de biblioteca central comarcal. A tot Catalunya, únicament Blanes compleix amb aquests requisits.

La informació avançada ahir pel rotatiu econòmic també indica modificacions que permetran posar fi a situacions que havien frenat inversions a Girona. D´aquesta manera, la nova llei preveu que les empreses puguin obrir botigues al costat de les seves fàbriques per donar sortida als seus propis productes. Fa uns mesos, va transcendir que una multinacional frenava una inversió a Quart perquè la normativa no permetia aquesta especificitat, cosa que va motivar queixes per part del mateix ajuntament.

El pacte entre CiU i ERC també té en compte un canvi normatiu que afectarà municipis amb instal·lacions de Ports de la Generalitat. A partir de l´any vinent, aquells ports que estiguin connectats a la trama urbana del municipi -la majoria dels qui hi ha a Girona ho estan- podran acollir petites i mitjanes superfícies.

Possibilitat d´ampliacions

D´altra banda, la nova legislació comercial facilitarà l´ampliació de centres comercials actuals. Com a màxim es podrà ampliar un 20% la superfície de venda, sempre que es faci en espais preexistents.

La normativa comercial catalana és una de les més restrictives de l´Estat respecte a l´obertura de grans superfícies. La patronal de les grans empreses de distribució, i organismes internacionals com l´OCDE, i la mateixa Autoritat Catalana de la Competència havien sol·licitat canvis per acabar amb un model destinat a protegri el petit comerç català.

En un informe publicat a principis d´any, Competència feia un extens repàs a les normatives ­comercials de la Generalitat i ­arribava a la conclusió que el fre al desenvolupament de grans ­formats comercials tenia un efecte «contrari a l'objectiu pretès», ja que «la restrictiva normativa comercial catalana no ha estat efectiva per evitar la caiguda del comerç tradicional i ha estat contraproduent per fomentar la seva modernització i especialització, que són clau per a la seva supervivència».

El pacte entre CiU -partidària d´una major flexibilitat- i ERC acaba amb part d´aquestes restriccions, si bé evita la construcció de grans superfícies en zones com el Baix Llobregat.