Els pèrits conclouen que el pare que va decapitar la filla a Girona, Marcelo Ruiz Ospina, no pateix cap trastorn mental que li anul·lés completament les capacitats cognitives ni volitives en el moment dels fets. Aquest dimecres ha estat la jornada clau del judici contra el parricida perquè els diversos equips de professionals que l'han avaluat a nivell psiquiàtric han exposat si consideren que té alguna malaltia mental que l'eximeixi de la seva responsabilitat criminal. No s'han posat d'acord. Els professionals de la unitat psiquiàtrica de la presó de Can Brians creuen que té un trastorn de la personalitat inespecífic mentre que els de la defensa asseguren que va patir un brot psicòtic breu Fins a tres equips diferents de pèrits han emès informes sobre l'estat de salut mental de Marcelo Ruiz Ospina però en l'únic que es posen d'acord és en que no pateix un trastorn mental sever que provoqués que, en el moment de decapitar la seva filla, tingués les seves facultats totalment anul·lades. Tot i això, també estan d'acord en assegurar que Ruiz Ospina té algun tipus d'alteració inespecífica que el fa actuar de manera "poc corrent" o allunyada dels paràmetres habituals de conducta.

A partir d'aquí, la tesis dels equips de psiquiatres i psicòlegs són ben diferents. Els forenses de l'Institut de Medicina Legal que el van entrevistar poc després del crim, han expressat que no li van detectar "cap alteració psiquiàtrica major", això vol dir que no creuen que pateixi cap psicosis aguda perquè no tenia cap dels símptomes habituals en aquest tipus de trastorn. "No existeixen símptomes psicòtics, ni al·lucinacions ni idees delirants", ha explicat un dels forenses.

Malgrat això, sí que li van detectar una "fredor afectiva" que feia que poques hores després el crim no plorés i parlés de la seva filla petita, de només 18 mesos, a qui havia decapitat amb un ganivet de 20 centímetres de fulla amb poca afectació. En la mateixa línia que els forenses, els psiquiatres i psicòlegs que el van tractar durant cinc mesos a la unitat psiquiàtrica del centre penitenciari de Can Brians han descartat que pateixi cap trastorn mental sever. "Sí que li hem detectat un trastorn de la personalitat no especificat, amb maneres de funcionar no adequades", ha ressaltat una de les psiquiatres. Entre aquestes característiques hi ha, per exemple, comportaments narcisistes, incapacitat per expressar emocions, exageració de la realitat i teatralitat.

Aquests professionals, que li van acabar donant una mena d'alta i van demanar que el traslladessin a una presó ordinària, descarten que pateixi ni una psicosis ni una depressió major. "Mai s'hauria curat d'algun trastorn sever com aquests sense medicació", ha exposat un dels doctors. De fet, només li van administrar antipsicòtics quan el van atendre d'urgència a l'hospital de Salt el dia del crim.

Els psiquiatres també han relatat que és estrany que una persones que pateix un brot psicòtic sigui capaç de "controlar-lo" i evitar així acabar amb la vida de l'altra víctima que el seu deliri li exigia matar. Segons el perfil dels metges que el van atendre a Can Brians, Marcelo Ruiz era un home frustrat, preocupat per la seva situació personal i econòmica. "Havia arribat a referir que s'havia de quedar a casa treballant com una gossa mentre la seva dona era qui aportava un sou", ha detallat el doctor.

Brot psicòtic breu

Els pèrits de la defensa, que no han cobrat ni un euro per fer l'avaluació psiquiàtrica, conclouen que tots els elements apunten a que en el moment dels fets Marcelo Ruiz Ospina va patir un trastorn psicòtic breu que li afectava greument les seves capacitats volitives i cognitives. "És perfectament compatible amb un brot que fos capaç de tenir moments de lucidesa o que pogués escriure una carta de comiat", manifesten.

Aquest equip de pèrits també conclou que no és que Ruiz Ospina sigui un home fred i amb problemes per mostrar els seus sentiments perquè sigui una característica de la seva manera de ser, sinó que apunten que és un "embotiment emocional" que li impedeix comprendre al 100% allò que ha fet. "Parla de la mort de la seva filla com de qui explica que s'ha deixat un paquet de tabac al bar, això és un factor més que corrobora que va patir un brot", ha detallat el psiquiatre.

Fiscal, a definitives

Amb la pericial psiquiàtrica han acabat les sessions de judici oral. Està previst que dijous al matí entreguin l'objecte del veredicte als membres del jurat popular, que es retiraran a deliberar fins a arribar a una resolució final. Aquest dimecres tampoc ha pogut declarar la mare de la víctima i ara ja exdona de l'acusat. La dona es va indisposar dimarts i la van haver de traslladar a l'hospital, on va quedar ingressada.

Segons ha explicat la magistrada Sònia Losada, l'han avaluat dos forenses que conclouen que la dona no estarà en condicions de declarar a curt termini perquè la pressió del judici l'ha fet recaure en la depressió major que pateix com a conseqüència dels fets. El fiscal, Enrique Barata, ha mantingut la petició de 19 anys de presó per a Marcelo Ruiz Ospina. L'acusa d'un delicte d'assassinat i li aplica un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió.

Arran de les proves pericials, el lletrat de la defensa, Jordi Colomer, ha modificat el seu escrit de conclusions provisionals. Si abans demanava que li apliquen un eximent complet pel trastorn psíquic que pateix, ara sol·licita que sigui un eximent incomplet que li afectava "greument" les seves facultats en el moment de cometre el crim. També li aplica un eximent incomplet per consum d'alcohol i un atenuant molt qualificat de confessió. En base a aquesta nova qualificació, demana que li imposin una pena de 10 anys d'internament psiquiàtric.