El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest divendres l'anunci de licitació d'obres d'explotació i conservació per valor de 14 MEUR a tres carreteres gironines de competència estatal. Els treballs es duran a terme a l'A-26 entre Besalú i Olot (Garrotxa); en diversos trams de l'N-260 (l'anomenat Eix Pirinenc) des de la frontera francesa i fins a Ripoll; i també a diversos trams de l'N-260a. L'objectiu d'aquestes obres és mantenir aquestes vies en bones condicions per evitar accidents i comprovar que els elements de la carretera -com semàfors o il·luminació- funcionen correctament. També s'aprofita per fer actuacions per evitar glaçades durant l'hivern a la calçada.

Les obres que ha tret a licitació el Ministeri de Foment afecten l'A-26 entre els punts quilomètrics 64,4 (a Besalú) i el 83,9 (a Olot). També s'han licitat els treballs de conservació i explotació a trams de l'Eix Pirinenc (N-260) entre la frontera francesa i fins a Ripoll, així com a d'altres trams de l'N-260a.

Es tracta d'obres que tenen la finalitat de mantenir les carreteres en bon estat els 365 dies de l'any. Per tant, s'aprofita per verificar els serveis de comunicacions, el servei de vigilància, l'atenció als accidents o també que els elements de la carretera (com els semàfors o la il·luminació exterior i també als túnels) funcionen correctament.

Durant les obres també s'aprofita per fer tasques preventives durant l'hivern que evitin que la calçada es glaci. Per aconseguir-ho, es reparteix sal per evitar que els vehicles llisquin en cas de glaç o es retira la neu que pugui afectar les calçades. Així mateix, també s'inclouen tasques de desbrossament de la vegetació que creix als marges de les carreteres i també, si cal, es reposa el ferm que estigui en mal estat.

Els treballs també s'aprofiten per fer inventari i reconeixement de l'estat dels elements de les carreteres i per mantenir actualitzada la informació, a més de fer estudis d'accidentalitat i informes de seguretat vial.