Els pastissers de les comarques gironines esperen igualar les xifres de l'any anterior i vendre uns 125.000 tortells de Reis, el que qualifiquen de "bona notícia" tenint en compte el context econòmic. El president del Gremi de Pastissers de Girona, Joan Costa, explica que el tortell més venut serà el farcit de massapà, el tradicional, però que cada cop guanyen més terreny els farcits de trufa, nata o crema. Pel que fa als preus, els tortells més petits costaran uns 16 euros i 70 els més grans. El sector preveu una despesa mitjana d'entre 18 i 30 euros per família. Com l'any passat, els celíacs també podran gaudir del tortell de Reis perquè la majoria de pastisseries també els elaboraran sense gluten.

"Si fem cas del comportament de la gent per Nadal i Cap d'Any esperem igualar el nombre de tortells de Reis venuts l'any passat". Així ho assegura el president del Gremi de Pastissers de Girona, Joan Costa i Giralt, que xifra en uns 125.000 els tortells que es vendran al conjunt de la demarcació. En aquest sentit, Costa recorda que la festivitat de Reis, "pel seu caràcter familiar", és una de les millors de l'any per a les pastisseries.

Això sí, Costa apunta que en els darrers anys han hagut d'ajustar l'oferta al nou context econòmic el que ha obligat a fer cada cop tortells més petits i més econòmics. Així, com ja va succeir l'any passat, els pastissers preparem tortells de quatre mides diferents amb preus que oscil·len entre els 16 euros dels més petits i els 60 dels més grans. Segons càlculs del sector, una família tipus de quatre a sis membres es gastarà una mitjana d'entre 18 i 30 euros.

A les comarques gironines, el tortell farcit de massapà, el tradicional, serà el més venut tot i que cada vegada guanyen més protagonisme els farcits de nata, crema, trufa, xocolata o cafè. L'objectiu, segons Costa, és que "hi hagi una bona i variada oferta perquè el consumidor pugui triar". El que no faltarà a cap tortell serà la tradicional figura del rei ni la fava.

Com ja es va fer l'any passat, tant pastisseries com fleques també elaboraran tortells sense gluten aptes per celíacs. El president del gremi de Flequers de Girona, Robert Figueras, explica que pensant en aquest col·lectiu s'"ha aconseguit un tortell de la màxima qualitat i sense pràcticament diferències amb el convencional".

El que han remarcat tant Costa com Figueras és el desig que els consumidors triïn les pastisseries o fleques per anar a comprar els tortells, ja que "és l'única manera d'assegurar-ne la qualitat". Costa ha assenyalat que els tortells que es poden comprar a les grans superfícies contenen molts conservants, mentre que els que es fan a pastisseries i fleques "són completament naturals" i fets el dia anterior.