El nombre de robatoris de mòbils a la ciutat de Girona no para de créixer. La Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra han alertat que cada vegada es donen més casos, sobretot de colles de joves que acorralen a algun menor i, sota amenaces, li roben el telèfon. Però també hi ha estrebades a ple carrer mentre la víctima va parlant per telèfon o el du a la mà. Segons la policia, l'objecte més sostret actualment a la ciutat són els mòbils. Per això, demanen als ciutadans que no "exhibeixin" els terminals, perquè són objecte de desig dels lladres. A més, també han detectat que un 25% de les denúncies per furt de mòbil són falses i que, habitualment, es presenten per cobrar l'assegurança del terminal.

Aquest matí s'ha presentat un informe que analitza l'evolució de la seguretat a la ciutat de Girona des del 2009 fins al 2013. Durant aquesta presentació, responsables dels mossos i de la Policia Municipal han volgut alertar d'un fet que va en augment. Es tracta del robatori de mòbils, especialment entre colles de joves i també en ple carrer.

Segons ha reflexionat el cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié, les companyies han passat de regalar els mòbils a fer-los pagar a preus que, en alguns casos, arriben als 600 i 700 euros, cosa que els ha convertit en objecte de desig per a lladres però també per a joves que busquen tenir un telèfon millor. Això, associat al fet que cada vegada es fa més ús del telèfon i que sovint la gent el porta enganxat a la mà tot el dia, fa que hagin augmentat aquest tipus de robatoris.

El cap de l'ABP Gironès-Pla de l'Estany, Xavier Domènech, ha explicat que dels 412 robatoris amb violència i/o intimidació registrats durant el 2013, la gran majoria són per casos de sostraccions de mòbils. Aquesta xifra ha augmentat un 14% respecte el 2012. La situació més habitual es dóna sobretot a la franja de vespre-nit i entre públic jove. Segons detalla Domènech, grups de quatre o cinc joves acorralen un altre jove que va sol i l'amenacen perquè els doni el telèfon. Així mateix, també es donen casos d'estrebades en ple carrer mentre algú està parlant pel mòbil o el porta a la mà.

Per això, davant d'aquesta pràctica, els responsables dels dos cossos policials han demanat als ciutadans -especialment als més joves- que no exhibeixin els telèfons i que els tinguin controlats en tot moment, sobretot quan van a cafeteries i bars o n'estan fent ús pel carrer.

Un 25% de denúncies falses

El cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany, Xavier Domènech, ha reconegut que a la comissaria conjunta que tenen a Girona cada vegada detecten més denúncies falses en relació al robatori de mòbils. Segons assegura, s'està estenent la pràctica de denunciar un robatori amb la finalitat de cobrar l'assegurança del terminal. La policia calcula que un 25% de les denúncies per sostraccions de mòbils són falses.

Segons ha explicat, si els agents sospiten que la denúncia és inventada, adverteixen que presentar una denúncia falsa és un delicte i això, en alguns casos, ja fa dissuadir els falsos denunciants.

Girona, una "ciutat tranquil·la"

L'informe sobre l'evolució de la seguretat a Girona constata que el nombre total de delictes i faltes ha anat a la baixa en els darrers cinc anys. Si al 2009 es van registrar un total de 9.605 fets coneguts, al 2013 la xifra cau fins als 7.904. Només es detecta un repunt en casos de robatoris amb violència i intimidació (de 351 al 2009 a 412 al 2013), sobretot propiciat pels furts de mòbils.

El cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estanya ha destacat molt positivament el fet que durant el 2013 no hi va haver cap homicidi a la ciutat de Girona, fet que no s'havia produït en els anys anteriors. Per exemple, només al 2010 hi va haver set casos, o el 2012 es va tancar amb cinc morts violentes.

Segons ha apuntat el cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié, les xifres sobre delinqüència fan que els cossos policials estiguin satisfets. Palouzié ha explicat que, per exemple, Barcelona registra 79 fets coneguts per cada 1.000 habitants, mentre que Girona només 41, una xifra per sota també de la resta de capitals catalanes. "Si es compara Girona amb ciutats similars estem millor en qüestions de seguretat", ha afirmat.

Un 40% de fets resolts el 2013

Durant la presentació de l'informe, el cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany també ha analitzat les dades policials del 2013 i les ha comparat amb les del 2012. D'aquesta anàlisi destaca que s'han reduït timidament els delictes (-2,1% respecte 2012) i també les faltes (-1,56%). Així mateix, durant l'any passat es van produir a la ciutat 1.020 detencions, el que suposa una davallada del 10,3%. "És veritat que detenim menys, però els delinqüents que atrapem són autors de més fets", ha assenyalat.

L'inspector Xavier Domènech ha ressaltat que del total de 7.904 fets coneguts que es van registrar el 2013 (sumant delictes i faltes) es van aconseguir resoldre un 40%, una xifra que assegura que demostra "l'eficàcia" dels cossos policials.

El robatori dins de vehicle, el més habitual

Segons ha detallat Domènech, els delictes contra el patrimoni són els més habituals a la ciutat. Entre les diferents tipologies, destaca que un 25% dels delictes contra el patrimoni són per robatoris amb força a dins de vehicle. Segons ha explicat, normalment són protagonitzats per delinqüents reincidents que no acostumen a trepitjar la presó tot i que acumulin moltes detencions. "Els robatoris a l'interior de vehicle estan poc penats i és difícil que un jutge els pugui enviar a la presó tot i que acumulin 25 detencions", ha lamentat.

Domènech també ha volgut destacar que un 88,63% de les detencions del 2013 es van fer a homes, i que la franja d'edat que més acostuma a delinquir és la situada entre els 26 i els 35 anys. De totes maneres, entre els detinguts de l'any passat hi havia 132 menors, el que representa un 12,94% del total.

Per nacionalitats, el 45,49% dels detinguts el 2013 eren espanyols, seguit del 20% naturals del Marroc. Més lluny es troben els detinguts de Romania (8,82%), Hondures (4,12%), Colòmbia (3,04%) i Gàmbia (1,86%).