El ple de Girona va aprovar ahir una moció per multar els bancs que tinguin pisos desocupats de forma permanent. El text, proposat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i que ja s'ha aprovat a altres ciutats catalanes, va ser presentat conjuntament per la CUP, ICV, PSC i al final també s'hi va afegir el regidor no adscrit, Carles Palomares. CiU i PP, per la seva banda, es van abstenir. El document preveu multes de fins a 900.000 euros. Membres de la PAH van assistir al ple i van aplaudir l'aprovació de la moció.

El text s'acull a la possibilitat que preveu la Llei d'Habitatge de la Generalitat, aprovada el 2007, de sancionar els bancs que tinguin pisos buits de forma permanent. La moció preveu que es pugui advertir els bancs i, si transcorregut el termini fixat no han ocupat l'immoble, se'ls puguin imposar fins a tres multes coercitives de 100.000 euros. En cas que la situació segueixi sense corregir-se, es podria iniciar un procés sancionador per infracció molt greu, que podria acabar amb multes de fins a 900.000 euros.

La regidora d'ICV Núria Terés va advertir que el seu grup farà un "seguiment exhaustiu" del compliment de la moció, i confia que durant aquest primer trimestre de 2014 ja es multi algun banc. Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va destacar la importància simbòlica que té el fet que Girona, com a "capital de demarcació i capital de l'independentisme", aprovi una moció d'aquestes característiques, tot considerant que es podria crear un "efecte dominó". Des del PSC, SílviaPaneque, va deixar clar que aquestes sancions es poden tirar endavant "perquè la llei ho permet" i va demanar a l'equip de govern que reactivi la Taula pel Dret a l'Habitatge. Finalment, Palomares va recordar que la qüestió de l'habitatge va ser un dels temes que el va portar a abandonar el PP i per això va demanar poder sumar-se a la moció.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, va explicar que, si la moció hagués tingut problemes per a ser aprovada, la federació hi hauria votat a favor. Com que ja tenia prou suports, tanmateix, van decidir abstenir-se perquè en breu s'aprovarà una normativa catalana en el mateix sentit. Finalment, la regidora del PP Concepció Veray va considerar que "la sanció no és la millor solució" i va defensar que el que cal és més diàleg amb els bancs.