El regidor de Projecte Ferroviari de Girona, Carles Ribas (CiU), ha lamentat que s'hagin confirmat les sospites de l'Ajuntament i que hi hagi hagut trens de mercaderies que s'hagin aturat als túnels del tren d'alta velocitat (TAV) a la ciutat. Ribas recorda que es tracta d'un "gran atemptat a la legalitat vigent" i critica la "poca visió" per part d'Adif, ja que l'estació del TAV es troba al centre de la ciutat i això pot suposar un risc.

Tal com va publicar ahir Diari de Girona, l'Estat ha reconegut que, des de l'entrada en funcionament de l'estació gironina del TAV, ara fa un any, s'hi han aturat trens de mercaderies perilloses en almenys dues ocasions, tot i que no es descarta que puguin haver-se produït, puntualment, altres parades. Segons Ribas, l'Ajuntament ja ho sospitava fa temps i estava preocupat per la qüestió, ja que diverses persones els havien alertat d'aquestes parades. Per això, havien demanat explicacions al ministeri de Foment, que es va comprometre a comprovar-ho, però no van obtenir resposta. Així doncs, han hagut d'esperar a una resposta per escrit al diputat de CiU al Congrés Jordi Xuclà per tenir la confirmació que, efectivament, els trens de mercaderies perilloses s'havien aturat a Girona.

El responsable de Projecte Ferroviari recorda que es tracta d'una infracció de la normativa que regula el trasllat d'aquest tipus de mercaderies, de manera que ho refusa frontalment. "És un gran atemptat a la legalitat vigent i a la lògica de la ciutat", assenyala, tot recordant que l'estació es troba precisament al centre de Girona i que, per tant, això pot comportar un risc. "Qualsevol trasllat és un risc, tant per a la ciutat com per als mateixos combois, i per tant s'ha de ser conseqüent amb la normativa i no permetre cap aturada de mercaderies perilloses als túnels del TAV", assenyala.

Ara, Ribas confia que els responsables de Foment donaran explicacions en la compareixença que demanarà Xuclà al Congrés. El diputat de CiU va qualificar els fets de "temeritat inacceptable" i va considerar "imprescindible" que l'Executiu estatal doni "les explicacions pertinents".