Les dades comparatives de delictes i faltes a la ciutat de Girona reflecteixen un descens significatiu en l'àmbit global tot i que s'hi pot dectectar un increment de robatoris de mòbils i d'objectes de l'interior de vehicles. Els Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal van fer balanç dels darrers cinc anys i s'observa que si el 2009 va haver-hi 9.605 delictes i faltes, l'any 2012 van ser 8.052 casos i el 2013 va baixar a 7.904. No obstant això, els robatoris amb violència i intimidació (majoritàriamentde telèfons mòbils) han passat en cinc anys de 351 casos o 412. Pel que fa a robatoris a l'interior de vehicles, tot i que el 2009 havia arribat a ser de 1.157 denúncies i el 2013 ha sigut de 797, s'ha notat un increment respecte al 2012,quan hi va haver 634 casos.

El telèfon mòbil és ara per ara l'objecte preferit pels lladres. L'intendent de la policia municipal, Josep Palouzié, va explicar que abans les operadores feien grans ofertes per captar clients i regalaven els aparells. No obstant això, ara això ja no succeeix i s'han de comprar. Com que són tan cars, molts cops són objecte de robatori. Majoritàriament, es fa amb intimidació. "El que abans era "dóna'm un euro" ara és "dóna'm el mòbil"", va explicar.

En molts casos, el robatori l'efectua un grup de joves o adolescents que amenacen una sola persona sense haver d'exhibir cap arma. En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials d'Interior, Albert Ballesta, va recordar que molts cops els robatoris són al carrer perquè la gent porta el telèfon a la mà mentre xateja amb els amics.

Un 25% de denúncies falses

L'inspector cap de l'Àrea Bàsica Policial del Gironès - Pla de l'Estany dels Mossos d'Esquadra, Xavier Domènech, va incidir a no deixar el telèfon mòbil a la vista, com ara sobre la taula i va aconsellar activar les aplicacions que permeten un rastreig en cas de pèrdua. Un sistema que, segons va dir, ha donat ja bons resultats en diverses ocasions. El representant dels Mossos també va avisar que s'està detectant que molts cops (aproximadament un de cada quatre casos) on s'ha detectat que la denúncia pel robatori d'un telèfon mòbil és falsa, sovint per poder cobrar l'assegurança. Si són enxampats poden tenir conseqüències, un fet que quan són advertits solen desistir de fer la denúncia.

Pel que a robatori d'objectes a l'interior de vehicles, Domènech va lamentar que molts cops els lladres són reincidents que s'aprofiten que les sancions o condemnes són molt baixes. "Està poc penat", va lamentar després d'indicar que hi ha persones amb 25 antecedents d'aquest tipus que estan al carrer. El regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Girona, Joan Alcalà, va aconsellar que ningú deixi res a la vista perque s'han trobat amb casos on el lladre neteja el vidre del cotxe per si hi veu res a dins o no abans d'actuar.