L'Ajuntament de Girona va obrir un total de 458 expedients durant el primer any d'aplicació de l'ordenança de civilitat, dels quals 290 corresponien al consum d'alcohol en espais públics. En vuit casos, es tractava de menors d'edat. El regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà (CiU), assegura que aquestes xifres demostren que l'ordenança era necessària i afirma que no s'han perseguit accions individuals sinó les conductes incíviques fetes, sobretot, en grup. Per això, valora molt positivament el funcionament de la mesura i creu que ha estat un "instrument eficaç" per garantir la convivència a la ciutat.

L'ordenança de civilitat es va aprovar definitivament el 22 d'octubre de 2012. Des de novembre d'aquell any fins a novembre de 2013 es van iniciar 458 expedients a causa de l'incompliment d'alguns dels seus articles: 397 tramitats des de l'àrea de Seguretat, Mobilitat i Via Pública i 61 des de Sostenibilitat.

Les infraccions que s'han produït en més ocasions són el consum de begudes alcohòliques en espais públics (282 expedients) i la realització d'activitats fisiològiques també en l'espai públic (97 casos). Pel que fa a l'àmbit de mobilitat i via pública, també s'han obert vuit expedients a menors per beure alcohol al carrer, quatre per realitzar càrrega i descàrrega entre les onze de la nit i les vuit del matí, tres per exercir sense llicència en béns de domini públic i tres més per realitzar pintades a l'espai públic.

D'altra banda, des de l'àrea de Sostenibilitat s'han iniciat divuit expedients per fer sorolls a dins del domicili entre les onze de la nit i les vuit del matí, 31 per fer soroll dins de casa durant la resta del dia i sis per fer soroll al carrer entre les onze i les vuit del matí. Finalment, també s'ha obert un expedient per realitzar càrrega i descàrrega a la via pública durant la nit i quatre per realitzar sorolls al carrer al llarg del dia.

L'import dels expedients iniciats durant aquest primer any ha estat d'entre 75 i 900 euros. Tot i això, Alcalà assenyala que es tracta de processos llargs i que per tant caldrà esperar uns mesos per saber quants expedients acaben derivant, finalment, en sanció.

Valoració positiva

Alcalà es mostra satisfet del funcionament del primer any de l'ordenança. Segons indica, l'anterior normativa datava de l'any 1996 i "ja no responia a la realitat", de manera que no donava eines suficients per actuar en els casos greus d'incivisme. I és que, segons el regidor, en molts casos les consultes incíviques van associades: "No hem anat a multar aquella persona que pren una cervesa en un banc, sinó en aquells casos que el consum d'alcohol va associat a sorolls, brutícia i altres conductes incíviques".

El responsable de Seguretat, Mobilitat i Via Pública creu que les sancions han fet que la gent prengui "més consciència" de la necessitat de garantir una bona convivència, i es mostra convençut que la quantitat d'actes incívics anirà baixant gradualment.

En el moment de la seva aprovació, l'ordenança de civilitat va comptar amb el rebuig de PSC, CUP i ICV, que van considerar que es tractava d'una normativa massa meticulosa i que difícilment es podrien comprovar alguns dels seus punts. Així doncs, CiU va poder aprovar el text gràcies al suport del PP. Alcalà subratlla que qualsevol nova normativa té partidaris i detractors, però creu que, després d'un any d'aplicació, ha quedat demostrat que els resultats són positius. Segons indica, un dels principals objectius de l'ordenança és aconseguir combinar l'oci -inclòs el nocturn, que en els darrers mesos ha aixecat moltes crítiques entre els veïns- amb el descans dels ciutadans.