Diverses associacions ecologistes de Girona han considerat que la composició de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Teraprobada per la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) no té "legitimitat", i demanen que es rectifiqui i es faci una nova proposta.

Les entitats ecologistes que han fet aquesta denúncia són l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), la Institució Altempordanesa d'Estudi i Defensa de la Naturalesa (IAEDEN) i l'Associació del Fòrum de l'Escala, El passat 14 de gener, el DAAM va publicar el Decret 6/2014 de creació de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, que està integrada per 8 ajuntaments, Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d'Empordà, l'Escala, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta, 20 entitats i organitzacions i 12 representants de la Generalitat i altres administracions públiques.

Segons els ecologistes, "les entitats i organitzacions que inclouen a la llista de representants evidencien deficiències en la proporcionalitat dels diferents sectors representats, un biaix cap al localisme", ja que l'òrgan rector aprovat "no és representatiu, ni equitatiu respecte a la diversitat territorial i social que inclou el Parc Natural".

Si bé l'àrea és rica en valors culturals i patrimoni històric, creuen que "no ha quedat prou representada cap entitat o organització dedicada a la preservació i/o estudi d'aquesta dimensió del Parc Natural".

A més, entenen que la gestió del territori i dels recursos naturals es beneficien de la incorporació de les veus locals en els seus processos de presa de decisions, creuen que "la sobrerepresentació d'aquesta escala pot resultar perjudicial per als interessos més generals i desembocar en un difícil encaix amb realitats d'escales regionals, nacionals i internacionals".

També aquestes entitats critiquen que el DAAM no hagi tingut en compte cap de les al·legacions presentades, i consideren que el procediment que ha seguit l'aprovació d'aquesta Junta Rectora no ha estat prou transparent.

Segons els ecologistes, "la gran quantitat de membres que formen la Junta Rectora farà que sigui poc efectiva i operativa", ja que creuen que un òrgan d'aquestes característiques ha de ser àgil i eficaç.

Segons ells, hauria d'haver-se establert una proposta similar a les Juntes Rectores d'altres parcs naturals, on s'estableixen un nombre de representants per sectors que garanteixen la representativitat i funcionalitat d'aquests espais.

Per aquesta raó, les tres entitats han demanat públicament al DAAM que rectifiqui aquesta aprovació i faci una nova proposta de membres de la Junta que "garanteixi la representativitat de tots els actors territorials".