Les conegudes com a 'lletres toves' de l'escultor Paco Torres Monsó exposades al centre de Girona -representen les lletres A, B,C,Q en colors- agafen una nova dimensió amb la creació d'un trofeu que reprodueix l'escultura a escala reduïda. Els responsables d'aquesta creació són l'artista Pep Admetlla i el dissenyador industrial Andreu Carulla amb la col·laboració del mateix Torres Monsó que ha participat en el procés. Estan fetes de silicona i acer amb un contenidor de vidre bufat artesanalment i una base de fusta de roure del país, barreja de tradició i modernitat. La idea és obsequiar a persones distingides que visiten Girona amb un trofeu "excepcional" però també portar-les a les escoles bressol.

La idea va començar a agafar forma ara fa tres anys amb la idea de "reinterpretar" una de les escultures més emblemàtiques de la ciutat com és l'obra 'ABCQ' de Torres Monsó, coneguda popularment com a les 'lletres toves' i actualment exposada davant de l'edifici de la Generalitat.

Els seus creadors, l'artista Pep Admetlla i el dissenyador industrial Andreu Carulla, van assumir el "repte" amb l'ajuda del mateix artista, que ha participat activament en el projecte. "Sense ell no hauria estat possible", ha afegit Admetlla durant la presentacio que s'ha fet al saló de plens. Una de les proves que queda de tot el procés creatiu és un quadern ple d'anotacions i dibuixos que ha anat passant per tots ells.

La peça resultant és una escultura a escala reduïda de les lletres amb forma de tòtem que s'amunteguen i que es deformen en caure al terra. Segons ha explicat el dissenyador industrial Andreu Carulla, han intentat reproduir el mateix procés creatiu que el de Torres Monsó quan les va idear. Per a la seva elaboració, s'han utilitzat les tècniques més modernes -modelatge 3D de les peces reals amb l'ajuda de l'ordinador i la impressió 3D- per reproduir amb exactitud les formes originals i a una escala més petita. Pel que fa als materials, les lletres estan fetes de silicona i estan embolcallades d'acer com si d'un motlle es tractés. Per fora, estan envoltades per un contenidor de vidre bufat artesanalment i amb un peu de fusta tornejada de roure del país. Una barreja, segons els impulsors, de modernitat i tradició.

Un trofeu "excepcional" d'un artista de gran projecció

Les 'lletres toves' són una de les escultures més emblemàtiques de la ciutat, tal i com ha recordat l'alcalde, Carles Puigdemont, que ha subratllat la necessitat de rellançar el que ja s'ha convertit en un símbol.

La idea del trofeu respon a la voluntat de poder obsequiar aquelles personalitats destacades que visitin la ciutat amb un trofeu "excepcional" o correspondre a aquelles institucions o personalitats que també tenen un detall amb Girona. Torres Monsó, ha afirmat Puigdemont, és un dels creadors "més importants" del país que es mereixien aquest homenatge, en un intent d'acostar encara més la seva obra als ciutadans.

Precisament, aquest projecte també inclou una vessant més pedagògica que consistirà en fer arribar a les escoles bressol de la ciutat la reproducció de les lletres amb una versió encara més manejable i tova del trofeu per tal que els nens de 0 a 3 anys juguin amb elles i es familiaritzin amb la peça escultòrica.

La filla de Paco Torres Monsó, Elisa, ha assistit a l'acte en nom seu i ha elogiat el treball tot dient que era una reproducció "fantàstica" de l'obra. L'any passat, coincidint amb el 90 aniversari, l'artista va ser reconegut amb el Premi Nacional d'Arts Visuals que atorga la Generalitat.