El Jutjat d'Instrucció Número 3 de Girona ha arxivat la denúncia per extorsió que l'expresident de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, va presentar contra l'assessora Minerva Amador. Torramadé sostenia que Amador li havia exigit 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo pels suposats tocaments que hauria comès al sopar d'inici de campanya. El jutjat, després d'estudiar les seves declaracions i les d'altres testimonis no veu motius per obrir causa penal. La interlocutòria conclou que Amador sí que va demanar els 50.000 euros, però ho inscriu en el marc d'una negociació "per un pacte de silenci" i subratlla que va ser el mateix Torramadé qui ho va interpretar com una amenaça. L'arxiu es pot recórrer.

La denúncia per extorsió que Torramadé va presentar contra Amador va ser la que va engegar el ventilador i va derivar en tot un serial que va acabar costant el càrrec al president. Els diferents episodis però, no es van viure només a dins la Diputació de Girona sinó també als jutjats. L'exassessora va acabar denunciant Torramadé per abusos sexuals i això, durant els darrers mesos, s'ha traduït en un anar i venir constant de testimonis.

Jaume Torramadé va presentar la denúncia per extorsió a mitjans de novembre del 2012, pocs dies després que se celebrés el famós sopar d'inici de campanya al restaurant 'El Teatret'. A grans trets, l'expresident sostenia que Minerva Amador li havia exigit 50.000 euros per comprar el seu silenci. A canvi, ella es comprometia a no denunciar els suposats tocaments que Torramadé li hauria fet durant i després de l'àpat.

L'exassessora va discutir aquest acord durant un dinar que es va fer al restaurant del Tir Olímpic de Sant Gregori (Gironès). Allà, a més d'Amador i el seu marit, hi van assistir el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant, i l'ara exassessor d'Unió Fidel Rincón.

A més, segons consta a la denúncia, també hi va haver un intercanvi d'e-mails per lligar l'entesa. En concret, en un d'ells hi constava que Amador deixaria el càrrec de confiança a la Diputació i es comprometia "a guardar silenci de tot allò que conegués per la seva relació personal i laboral sota clàusula de pena de 50.000 euros en cas d'incomplir-la".

L'amenaça, interpretada per Torramadé

A la seva interlocutòria, el Jutjat d'Instrucció Número 3 (que s'ha fet càrrec del cas) deixa clar que s'han portat a terme totes les diligències d'investigació possibles per esclarir si realment hi va haver o no extorsió. A més de prendre declaració a Torramadé i Amador, també s'han interrogat diversos testimonis (entre ells Amargant i Rincón) i s'ha escoltat un fragment gravat de la conversa al 'Tir Olímpic' (que dura poc més de tres minuts).

De tot això, el jutjat conclou que no ha quedat acreditada "la comissió d'una infracció penal". A parer del jutge, va ser el mateix Torramadé qui va fer una interpretació equivocada d'allò que va passar, i va traduir en amenaça "el pacte de confidencialitat i de silenci" que es va intentar lligar. Tot i això, el jutge recorda que la negociació no va anar directament a càrrec de Torramadé, sinó de persones de la seva confiança, i no descarta que aquesta interpretació esbiaixada sigui resultat de la informació que li havien transmès,

Segons el jutge, el fet que Amador exigís 50.000 euros "a canvi del seu silenci" no es pot interpretar com una amenaça de denúncia. De fet, al mateix escrit, el jutjat conclou que, fins i tot, no queda clar ni si l'exassessora va esmentar la intenció de dur Torramadé als jutjats pels tocaments.

"Ens trobaríem en el marc d'una negociació, sense que quedi clar que Amador va fer servir expressament la denúncia com a instrument de pressió, o va ser simplement un pacte de confidencialitat", recull la interlocutòria. Per aquests motius, el jutjat disposa l'arxiu provisional de les actuacions. El sobreseïment no és ferm i s'hi pot presentar recurs en un termini de cinc dies.