Girona vol aprofitar l´aigua d´aparcaments soterrats i la pluja per fer créixer l´Onyar

L'equip de govern busca actuacions econòmiques i que funcionin després d'algunes mesures que no han servit

27.01.2014 | 07:10
Un home camina pel pont de l´Alferes Huarte, per sobre de l´Onyar, ben sec.
Un home camina pel pont de l´Alferes Huarte, per sobre de l´Onyar, ben sec.

L'Ajuntament de Girona continua pensant mesures per aconseguir que el riu Onyar tingui més aigua al seu pas per la ciutat, sobretot en el tram que ressegueix el carrer del Carme. Ara mateix està treballant en un projecte que hauria de servir per aprofitar l'aigua de la pluja i d'alguns garatges soterrats, que ara acaba a la xarxa de clavegueram.

Històricament el riu Onyar ha tingut molt poca aigua. Només la que s'extreu del riu Ter per abocar-la a l'Onyar a l'alçada pont de Pedra serveix per augmentar el cabal al tram de riu de les cases de colors. O sigui, des de la plaça Catalunya fins a la connexió amb el riu Ter, a Pedret. No obstant, el tram des de la Creueta fins a la plaça Catalunya normalment té molt poca aigua. Fins al punt que molts cops es pot creuar el riu fent un salt des de la llera.

Intents fallits

Quan CiU va guanyar les eleccions va esmentar com una de les seves prioritats la recuperació del cabal d'aigua del riu Onyar. A banda de la mala imatge que ofereix el riu rodejat de ciment és perjudicial pels peixos i la flora que hi ha. Algun estiu s'ha arribat a retirar uns 400 peixos morts per manca d'aigua. L'equip de govern ha tirat endavant algunes mesures i n'ha estudiant unes altres cap però, ha donat el resultat esperat. La primera va ser connectar els tres pous que agafaven aigua que circula sota terra i la bombejaven a la llera del riu. Es va acabar descartant per l'alt cost que suposava ja que les bombes s'havien de fer funcionar per mitjà de generadors elèctrics.

També es va estudiar connectar una canonada de grans dimensions per transportar l'aigua de la sèquia monar i transportar-la riu amunt per tal de fer-la desembocar més enllà de la plaça dels Països Catalans. Un informe ja valorava en 300.000 euros una tuberia des de la desembocadura de la sèquia fins a la plaça Catalunya. Per tant, també es va desestimar pel seu cost econòmic.

El regidor de Sostenibilitat de Girona, Jordi Fàbrega, ha explicat que ara mateix estan mirant d'aprofitar aigua d'edificis de les dues bandes del riu. Fa un any aproximadament es va començar a abocar l'aigua que s'ha d'anar bombejant constantment de l'aparcament soterrat del Santa Caterina. També s'ha trobat un aparcament d'un edifici del carrer del Carme que bombeja aigua a diari del subsòl per no quedar inundat. Aquesta aigua ara es llança a la claveguera. La idea és aprofitar aquesta aigua i fer que vagi a l'Onyar. Una altra actuació apuntada per Fàbrega és que l'aigua de la pluja que recullen els embornals del Passeig General Mendonza també acabin al riu i no a la xarxa de clavegueram.

Enllaços recomanats: Premis cinema