Girona 10 (enguany amb un +1 destinat al Banc dels Aliments) ja no és només sinònim d'un cap de setmana on es pot anar a dormir a un preu irrisori o a dinar un excel·lent menú sense gratar-se gaire la butxaca. Era i és una campanya promocional (fruit de l'esforç del sector privat amb la col·laboració de les institucions) que ja va néixer exitosa i que, com admeten els promotors de la iniciativa, "ja està consolidada". De cara als visitants, Girona 10 és doncs la millor "excusa" per retrobar-se amb familiars, una oportunitat per viatjar, descobrir o passejar per la ciutat i, sobretot, per viure-la amb les seves múltiples activitats.

Avui continua després que ahir aconseguís fregar el ple en hotels i restaurants. La pluja del matí (per sort al migdia va sortir el sol) va fer témer a més d'un. A tall d'exemple, per dinar es van cancel·lar algunes reserves de persones sobretot del voltant que van preferir quedar-se a casa. Unes taules que es van acabar omplint d'aquella altra gent que simplement va decidir temptar la sort per menjar en algun dels restaurants que, com a novetat d'enguany, portaven un distintiu com a establiments adherits. Ja sense pluja a partir del migdia l'augment de persones va anar creixent fins a convertir el centre de Girona en una autèntica marea humana.

"És aviat per valorar", explicava ahir el president de Girona Avança i vicepresident de l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial, "però estem parlant que aquest cap de setmana se serviran els mateixos menús que l'any passat i potser una mica més". Vallory també va relatar que "el matí ha estat fluix" davant les previsions de pluja excepte "els que tenien reserves d'hotel". Al final, però, "ha estat una allau de gent", va dir.

És difícil donar xifres del nombre de visitants que durant aquest cap de setmana hauran passat per la ciutat però les reserves ja ho diuen tot. Enguany hi ha 1.212 places hoteleres (unes 600 habitacions dobles) i s'esperen al volant de 13.000 menús servits (sense comptar les persones que mengen en locals fora de la campanya). En questa tercera edició 22.959 persones es van inscriure per al sorteig d'una habitació d'hotel i, segons va valorar ahir el president de l'Associació d'Hostaleria, Xavier Nicolazzi (qui, per cert, va viure ahir orgullós el seu últim Girona10 al capdavant de l'associació) l'ocupació hotelera ha fregat el 90-95%. "S'han omplert la majoria de places, fins i tot les que no estaven al sorteig", va relatar Nicolazzi.

Per procedències, el 70% són catalans i destaquen el gairebé 30% de persones de fora de Catalunya. Són de Madrid, Saragossa i altres destinacions AVE que han aprofitat l'oferta en trens per arribar. Tampoc han faltat els habituals 2 o 3% de francesos, ni els que, per una raó o una altra, han trepitjat els carrers tot i no estar vinculats directament amb Girona 10.

La principal novetat, l'euro solidari destinat al Banc dels Aliments, ha estat un element que "està funcionant molt bé" i que la gent "valora", segons Nicolazzi.

Entre les activitats, les visites guiades han tingut molt bona acollida. Al matí va tenir lloc el concert amb el Cor Gospelians a la plaça Santaló (passats per aigua) i a la tarda la Girona Marxing Band va oferir una cercavila mentre que també s'ha gaudit dels diferents mercats o tallers de jazz i swing.

A més, els aficionats al futbol van poder veure el partit contra l'Eibar i la resta de visitants van poder gaudir de descomptes en els més de 50 comerços adherits de la ciutat (un dels puntals d'aquesta edició, ja que en la passada només en van ser 13) o bé entrades per al Teatre, a l'Auditori o als museus. També el Festival Strenes s'ha unit aquest any posant a la venda un centenar d'entrades per veure Gerard Quintana, Joan Dausà, Pau Riba o Pascal Comelade.

Les activitats segueixen avui i, mentrestant, "m'atreveixo a dir que crec que Girona 10 està consolidada com a activitat del mes de gener", valorava ahir el president de l'Associació d'Hostaleria. De fet, Nicolazzi va considerar que "la clau de tot" és que "cada any hi hagi una novetat" i, per tant, "a partir de ja s'ha de pensar en la del pròxim any". En aquesta ocasió ha estat el 10+1 solidari, una decisió "molt encertada". Es tracta doncs de "pensar en què hem de posar de nou" i començar a treballar ja de cara a la quarta edició.