Girona suma aquest estiu un nou atractiu: el primer festival internacional dedicat al Mapping, una tècnica basada en la projecció de creacions audiovisuals en 3D directament als edificis. Girona es va introduir en aquest món amb la projecció de dos mappings per Fires i Temps de Flors. La bona acollida de la iniciativa, sumat al fet que Girona disposa de tecnologia per fer-ho possible a través del Bloom, ha animat l'ajuntament a impulsar la cita, que es farà del 30 de juliol al 3 d'agost. El festival inclou un concurs per premiar els millors projectes. El consistori defensa que és una iniciativa que portarà més gent a Girona i que, a més, situa la ciutat en el circuit de les arts visuals avançades.

Girona es va introduir en l'experiència del mapping fa any i mig, quan va projectar aprofitant l'exposició Girona Temps de Flors 'La plaça dels museus' i, posteriorment i per Fires, la creació 'L'origen mitològic de Girona'. Ambdós van ser creacions fetes per equips interdisciplinars de la ciutat, que van fer servir la tecnologia del Centre 3D i de Tecnologies Emergents Bloom de Girona.

Amb la intenció de potenciar aquesta nova expressió artística i també de sumar un atractiu cultural i turístic més, l'ajuntament impulsa ara el primer festival internacional de Mapping. Es farà del 30 de juliol al 3 d'agost i, a banda de projectar les creacions que concursaran per fer-se amb els premis, també inclourà activitats adreçades al sector. "No és només una oportunitat per atraure més gent a Girona durant l'estiu sinó també una ocasió perquè els professionals del sector es trobin, sense arribar a ser un congrés", ha detallat l'alcalde.

Pendents de les bases del concurs

Les bases per apuntar-se al concurs es publicaran el 14 de febrer i hi haurà temps fins al 17 d'abril per presentar les propostes. Els projectes seleccionats es donaran a conèixer el 9 de maig, i seran precisament aquests treballs els encarregats d'inaugurar el festival el 30 de juliol.

Segons ha detallat l'alcalde, Carles Puigdemont, s'establiran premis per a tres categories diferenciades: professional, amateur i escolar. En aquesta darrera categoria, es dóna l'opció als nens de Girona de fer propostes dibuixades, de les quals s'escolliran les millors i el Bloom en realitzarà el mapatge.

El pressupost del festival encara no està tancat, així com tampoc la quantia dels premis per a les diferents categories. Així mateix, i fora de concurs, també està previst que es convidi un artista perquè pugui exposar les seves creacions.

Façanes i edificis significatius

En el mapping juga un paper rellevant la façana sobre la que es projecta la creació. Per això, a Girona es treballa per seleccionar edificis significatius del patrimoni. De moment, els "candidats" per formar part del circuit per exhibir les propostes són l'edifici de la Generalitat, l'ajuntament, el Centre Cultural La Mercè, les Àligues (rectorat UdG), la Casa Pastors, Correus i les escales de Sant Martí.

Totes les creacions s'hauran de fer pensades al mil·límetre per a cadascuna de les façanes i, per tant, seran totes inèdites. "Hi ha un treball molt important darrera de cada projecte, perquè s'han d'estudiar el plànols i les mides de cada edifici amb molta precisió perquè el mapping coincideixi a la perfecció", ha detallat l'alcalde, que creu que a Girona hi ha gent "molt jove i amb molt de talent" que treballa en aquesta nova expressió artística.

Des de l'ajuntament defensen que aquest nou festival té un "cost proporcionat" -encara per definir- ja que pot suposar un bon retorn per a la ciutat. Per una banda, perquè pot fer que turistes que s'estan a la Costa Brava es desplacin fins a Girona per conèixer el patrimoni i aprofitin també per menjar-hi, comprar o quedar-se a dormir. I, per altra banda, perquè situa la ciutat en un circuit emergent basat en aquest nou art audiovisual. De fet, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha explicat que s'han estat documentant sobre mostres similars que es facin en d'altres ciutats i no n'han sabut trobar més exemples.