L'Ajuntament de Girona està estudiant allargar tres dies les votacions dels pressupostos participats per barris per tal d'aconseguir més implicació de la ciutadania, després que l'estiu passat, durant la primera edició d'aquest nou sistema, només votessin un 2,22% dels gironins. De la mateixa manera, també s'està treballant per augmentar la participació ciutadana en totes les fases del procés, de manera que, a banda de votar, els veïns també puguin fer propostes a nivell individual i obrir, en general, més espais de participació. La proposta, tanmateix, encara s'ha de presentar i debatre amb les associacions de veïns i entitats.

Girona comença a moure's ja per preparar una nova edició dels pressupostos participats, i el proper 11 de febrer se celebrarà la comissió mixta amb les associacions i entitats per explicar-los les propostes de funcionament de cara a aquest any. Segons ha explicat el regidor de Serveis Socials, Cooperació i Participació, Eduard Berloso (CiU), l'objectiu és incrementar la implicació ciutadana, de manera que, en lloc de fer només un dia de votacions, se'n farien tres per tal que la consulta arribés a més gent i els ciutadans tinguessin més marge per anar a votar.

De la mateixa manera, explica, l'Ajuntament també es proposa augmentar la participació ciutadana al llarg de tot el procés. L'any passat, els projectes a escollir es van definir a través de les Assemblees de Barri, on participaven regidors de l'Ajuntament, les associacions de veïns i la resta d'entitats del barri. Després, els ciutadans només van haver de votar quin era el projecte que més els agradava o, en cas que només n'hi hagués un, dir si hi estaven d'acord o no. De cara a aquest any, explica Berloso, l'Ajuntament vol que s'obrin més espais de participació, de manera que qualsevol persona, a títol individual, pugui formar part del procés. De moment, està previst que la quantitat destinada als pressupostos participats sigui la mateixa que l'any passat, és a dir, un milió d'euros, tot i que hi pot haver petits ajustaments en el repartiment per la variació en el nombre d'habitants.

Mentrestant, dilluns es va reunir l'assemblea del Barri Vell per tirar endavant els dos projectes escollits finalment al barri. Es tracta de l'arranjament de l'accés del carrer Ciutadans fins a la plaça de Sant Josep i l'arranjament de la plaça Fellini.

Els pressupostos participats es van celebrar per primer cop el 17 de juliol de 2013. En aquella ocasió, només van votar un 1.444 veïns de la ciutat, és a dir, un 2,2% del total. Llavors, l'alcalde, Carles Puigdemont (CiU), ja va admetre que caldria introduir alguns canvis de cara a les següents edicions: "Hem demostrat que som capaços de fer-ho i ara hem de demostar que som capaços de fer-ho més bé", va assenyalar. En aquest sentit, el batlle volia millorar, sobretot, la qüestió de la difusió, al considerar que alguna gent no havia anat a votar perquè no s'havia assabentat que es feia aquest procés.