Salt enceta demà un any d´actes per la figura de Salvador Sunyer

L'exalcalde, escriptor i fill predilecte de la vila compleix justament aquest dissabte noranta anys

31.01.2014 | 07:36
L´alcalde de Salt, Jaume Torramadé, i el comissari de l´"Any Sunyer", Robert Fàbregas, presentant els actes.
L´alcalde de Salt, Jaume Torramadé, i el comissari de l´"Any Sunyer", Robert Fàbregas, presentant els actes.

HOMENATGEEl Teatre de Salt serà l'escenari demà del primer acte previst dins del denominat "Any Sunyer", per recònixer la figura de l'exalcalde saltenc, mestre i escriptor. Es podrà veure un documental i hi haurà multitud de parlaments de personalitats. Al llarg dels propers dotze mesos hi haurà recitals de poesies de textos seus i representacions teatrals de les sves obres. Les escoles treballaran els seus poemes.

"L'Any Sunyer" comença a caminar demà al vespre al teatre de Salt. Serà un acte d'obertura amb multitud de personalitats i el passi d'un documental, a partir de les set de la tarda, i servirà com a tret de sortida d'un calendari que ja té una desena d'activitats previstes a més dels treballs que es faran a les siferents escoles de la vila i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Sunyer és l'únic fill predilecte de Salt que està viu. Exsenador, exdiputat i exalcalde de la vila, té la Creu de Sant Jordi que concedeix la Generalitat, el Premi personal de Normalització Lingüística que atorga l'ADAC i actualment és cronista oficial de la Vila de Salt. Just demà compleix noranta anys. Aquesta data és la que ha aprofitat l'Ajuntament per iniciar els actes de "l'Any Sunyer", que segons va explicar ahir l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha de servir per repassar la vida de Sunyer en tots els àmbits. No només el polític i el cultural sinó tot el que significa per a la vila. "En moments de dificultats, és important que hi hagi referents. Salt també en necessita i és important que siguin del municipi", va dir el batlle, que va destacar que Sunyer, que va ser també va ser mestre de català ha estat un "treballador infatigable, sacrificat i compromès". A més, va destacar que la seva figura és "transversal" no només per les diferents disciplines que ha desenvolupat al llarg de la seva vida, sino també perquè "és reconegut per tothom" amb independència de l'opció política que pugui tenir.

Els actes comencen demà amb el passi d'un documental de Manel Bayo i Joanot Cortès i hi haurà els parlaments de moltes personalitats. Entre elles l'expresident Jordi Pujol; el conseller de cultura Ferran Mascarell; l'alcalde saltenc, Jaume Torramadé; el biògraf Miquel Berga; l'escriptor Antoni Puigvert; l'exdelegat de cultura Joan Domènech; l'activista Arcadi Oliveras; mossèn Joan Riu, Josep Maria Oliveras de la UOC; i a més es llegirà un text de l'exconseller i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, que no podrà assistir a l'acte.

Ja hi ha previstes una desena d'activitats més, tot i que el comissari de l'"Any Sunyer" Robert Fàbregas, espera que serveixi per engrescar més gent i més entitats. Entre els actes previstos per més endavant, hi haurà lectura teatralitzada de la Passió: "Jesús, el Natzarè", al Teatre La Planeta de Girona, a càrrec de Proscenium (15 i 17 d'abril); una parada de llibres de Salvador Sunyer per Sant Jordi al passeig Ciutat de Girona (23 d'abril); una adaptació teatral de L'altre llibre de les bèsties a la Casa de Cultura Les Bernardes (16 de maig); un recital de poesia a Les Bernardes (6 de juny); la presentació de l'obra escultòrica de l'Any Sunyer, a la Biblioteca de Salt (durant el mes de juliol); un recital de poesia a la plaça del Veïnat (6 de setembre); una representació del Roser d'Hivern al Teatre (el mes de desembre) i la presentació del llibre recull de poemes de Sunyer a la Biblioteca (durant el gener de l'any vinent).

L'Any s'ha embolcallat amb una frase d'un poema de Sunyer: "El meu poble és un poble que camina" i s'ha activat una pàgina web (anysunyer.org) on es poden veure les activitats, entre altres. Allà hi haurà també el poema de la setmana, que treballaran els centres escolars de la vila.

Enllaços recomanats: Premis cinema