Són les onze de la nit i l'Emilio Fernández, la Martina Feliu i quatre conciliadors nocturns més es preparen a l'edifici de les Beates per sortir a "patrullar" pels carrers de Girona fins a les set del matí. No són agents de policia, sinó persones que havien estat un llarg temps a l'atur i que des de fa quatre setmanes es dediquen a informar la gent i intercedir davant d'actituds incíviques i conflictes relacionats amb l'oci nocturn. La seva funció és advertir les persones que tenen conductes poc respectuoses -com ara fer soroll, parlar amb un volum massa alt o tocar un instrument en plena nit- de la necessitat de conciliar el dret a la diversió nocturna amb el descans dels veïns. En els casos més conflictius avisen la policia, però la seva funció és bàsicament conciliadora i informativa: "Són els nostres ulls al carrer, ara tenim més informació del que passa de nit a Girona", assenyala la regidora de Promoció Econòmica, Marta Madrenas.

L'Emilio i la Martina formen una de les tres parelles d'agents que passegen pels carrers de la ciutat les nits de dimecres, dijous, divendres i dissabte, i més endavant ho faran també alguns diumenges. La seva prioritat és el centre de Girona, on es concentren la majoria de locals d'oci nocturn, però també fan ronda per altres barris. Tenen molt clar quin és el seu paper: "Sabem que no hem de molestar la gent, sinó que intentem que els responsables dels locals ens vegin i s'encarreguin de mantenir l'ordre entre els clients", explica la Martina. Tot i això, la majoria de casos amb què es troben no estan relacionats amb locals d'oci nocturn, sinó amb conductes incíviques a la via pública: gent que consumeix begudes alcohòliques al carrer, persones a qui s'ha de demanar que abaixin el volum de veu o fins i tot casos en què es fan festes massa sorolloses dins de vivendes, tot impedint que els veïns puguin descansar.

En tots els casos, els conciliadors nocturns s'acosten a la gent per demanar-los que no facin soroll o que aturin les conductes incíviques. Malgrat que la seva funció no és coercitiva, en els casos més greus avisen la policia, com per exemple si es produeix un furt. Tot i això, sempre s'intenta potenciar primer la mediació per tal que no s'hagi d'arribar a accions més greus. En aquests casos, els medidadors prenen nota de les actituds incíviques amb què es troben i les fan arribar a l'Ajuntament, que d'aquesta manera té una visió més completa de la vida nocturna de la ciutat. En alguns casos, a més, tenen un efecte dissuassiu, ja que algunes persones els confonen amb agents policials: "Els més joves, sobretot, marxen corrents només de veure'ns", explica l'Emilio.

Després de quatre setmanes, l'Ajuntament està molt satisfet amb la iniciativa, que significa un pas més per intentar solucionar un conflicte que en els darrers mesos ha aixecat una gran polseguera a la ciutat: la conjugació entre el dret a divertir-se i el dret a descansar. De moment, els conciliadors treballaran sis mesos, però Madrenas explica que intentaran que l'activitat s'allargui. Els agents seleccionats responen a un perfil molt determinat de persones -amables, amb esperit conciliador, seriosos i amb actitud cívica- i han rebut formació per tal de poder dur a terme la seva tasca.