Desbrossen una franja al cor de les Gavarres considerada clau per frenar focs que poden arrasar fins a 4.000 hectàrees

Els operaris estan desbrossant aquests dies una franja boscosa situada al cor de les Gavarres que es considera clau per frenar incendis que poden arrasar fins a 4.000 hectàrees. Aquesta àrea, que s'estén per la carena on es troba el Puig d'Arques, es va començar a netejar el 2009. Ara, les brigades acabaran de desbrossar del tot el seu sotabosc aquest proper mes de març.

El gerent del Consorci de les Gavarres, Oriol Armet, explica que aquest punt és "estratègic" per evitar que un foc salti la carena i afecti la part central del massís, dominada per grans masses de bosc. Un trist precedent va passar l'agost del 1947, quan un foc va calcinar 3.900 hectàrees i les flames van arribar a tocar de la Bisbal.

El massís de les Gavarres té més de 30.000 hectàrees, que s'estenen a cavall de les comarques del Baix Empordà i el Gironès. El 95% d'aquesta immensa superfície és bosc continu. Per això, a l'hora d'evitar incendis, és clau planificar aquells punts on cal actuar per fer franges de protecció.

El pla de protecció del massís dibuixa sobre el mapa 1.200 hectàrees i les encercla com a punts estratègics a desbrossar. "I dins d'aquestes, n'hi ha 370 que es consideren de màxima prioritat, i on cal mantenir tant el sotabosc net com les capçades dels arbres degudament podades", explica el gerent del Consorci.

Una d'aquestes zones és la carena dominada pel Puig d'Arques. "Es tracta d'un punt neuràlgic de les Gavarres, perquè ens permetria frenar focs que podrien arribar a cremar més de 4.000 hectàrees", explica Oriol Armet.

Per això, durant aquests darrers anys, aquest és un dels punts on les brigades han centrat la seva feina. A partir del 2009, els operaris han anat desbrossant una zona de 70 hectàrees, que s'estén al llarg de 4,5 quilòmetres de carena i que, en alguns punts, s'endinsa fins a 100 metres endins del bosc.

Ara, aquests treballs estan a punt d'arribar al final. En concret, això passarà al març, quan tres equips d'operaris acabin de netejar les 17 hectàrees de bosc que encara estaven brutes. Els treballs suposen una inversió de 39.900 euros i s'emmarquen dins el conveni de col·laboració que van signar la Diputació de Girona i 'la Caixa' amb l'objectiu de conservar els espais naturals de la demarcació.

Branques i fullaraca

Amb l'ajuda de desbrossadores i serres elèctriques, set persones en risc d'exclusió social -i que han trobat feina gràcies al programa- netegen la fullaraca i les branques que s'han anat acumulant durant dècades en aquests indrets.

"Per una banda, allò que fan és tallar branques i aclarir l'arbrat per evitar que, si es declara un foc, les flames es propaguin per les copes dels arbres; i per l'altra, estassen el sotabosc", concreta el gerent del Consorci de les Gavarres.

Amb l'entrada de la primavera, doncs, les 70 hectàrees de la carena quedaran netes. "Incidint en poca superfície estem preservant gran part del massís", concreta Armet. L'objectiu és evitar que un incendi salti la muntanya i pugui propagar-se cap a la part central del massís, en concret el sector dels Metges (dins el terme de Sant Cebrià de Lledó).

Tot i que hagin passat dècades, l'estiu del 1947 hi va haver un trist precedent. El 2 d'agost d'aquell any, un incendi que avançava en direcció nord va saltar la carena i les flames van arribar a tocar de la Bisbal d'Empordà. En total, el foc va calcinar 3.900 hectàrees.

800 hectàrees que caldrà repassar

Segons explica Armet, durant els darrers cinc anys s'han arribat a netejar més de 800 hectàrees de les 1.200 considerades estratègiques per prevenir incendis a les Gavarres. Ho han fet tant des del Consorci com ADFs i administracions (Generalitat i Diputació), entre d'altres.

"El problema, però, és que aquestes neteges tenen data de caducitat, i al cap de cinc o sis anys s'han de repetir; per això, i més en temps de crisi com els actuals, és clau que no es perdin projectes que permetin mantenir a ratlla el sotabosc i podar els arbres", explica el gerent del Consorci de les Gavarres. I hi afegeix: "I apart, també s'ha de tenir en compte que la gran nevada del 2010 va deixar nombroses branques i arbres trencats a dins del massís".

Aquest matí, representants del Consorci, de la Diputació de Girona i de 'la Caixa' han visitat la neteja que es porta a terme a la zona del Puig d'Arques. El vicepresident i diputat d'Acció Territorial, Miquel Calm, ha subratllat que amb aquestes tasques, de retruc, es vol "conscienciar els propietaris privats de