La plataforma "Aigua és vida" reclama que el cànon de l'aigua s'inverteixi per pagar els costos derivats del servei i s'oposa que s'inverteixi en l'adquisició d'obres d'art. Les assemblees de Girona i Salt de la plataforma, va emetre ahir un comunicat conjunt en relació amb l'aprovació en el ple municipal de l'adquisició del fons d'art Santos Torroella, on exigeixen que el rebut de l'aigua "només serveixi per pagar els costos derivats del servei d'aigua, i més tractant-se d'un servei tan essencial i imprescindible".

Segons el contracte de compravenda subscrit per l'Ajuntament i els hereus de Santos Torroella, el consistori pagarà aquest any un milió dels 3,9 milions en què es valora la col·lecció i els diners sortiran del cànon de l'aigua, que se sol destinar a millores i projectes de manteniment de la xarxa de sanejament.

La plataforma, integrada per associacions socials, veïnals, sindicals, ecologistes i de cooperació per una gestió no mercantil de l'aigua a Catalunya, també denuncia "la perversió d'incrementar innecessàriament el rebut de l'aigua pel fet d'incloure-hi costos que res tenen a veure amb l'aigua, i més quan moltes famílies i particulars tenen problemes per fer front a aquest i altres rebuts de serveis bàsics", com l'habitatge, la llum o la calefacció.

L'origen del cànon

La plataforma explica que els diners del cànon surten d'una aportació de 3,75 milions d'euros de l'empresa privada (formada per la Caixa, Agbar i FCC-Aqualia), que controla el 80% de la companyia d'aigües. Aquests diners van a parar als ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià. Aquest cànon es va establir en aprovar-se una pròrroga de vuit anys (fins l'any 2020) a la concessionària del servei. Segons la plataforma, aquesta aportació li haurà de ser retornada a través de la mateixa companyia d'aigües en els vuit anys esmentats. Per "aigua és vida" aquest retorn es farà a través dels rebuts de l'aigua dels ciutadans. Així, l'Ajuntament pot argumentar que no s'incrementarà l'endeutament municipal .

Com es retornen els diners

De fet, el conveni de pròrroga concedit a l'empresa especifica que el preu de l'aigua s'incrementarà anualment d'acord amb els increments de l'IPC fins a la finalització de la concessió.

Per tant, servirà per retornar aquest cànon. A més si els costos del servei pugen per algun altre motiu propi del servei, també hi haurà aquest nou increment addicional. De fet, tres mesos després de prorrogar el contracte l'Ajuntament, ja va aplicar el primer increment de la tarifa d'acord amb l'IPC, indicant que no podia incomplir el contracte.