Girona ha agafat embranzida com a ciutat per acollir congressos mitjans -de fins a un miler d'assistents- gràcies a l'arribada del TAV. L'alta velocitat, lligada al tàndem que formen la Fira i l'Auditori, s'ha traduït en un augment de peticions per part dels organitzadors d'aquests esdeveniments. De moment per al 2014 ja hi ha marcats al calendari dotze congressos i catorze fires. La regidora de Turisme, Coralí Cunyat, explica que lligar aquests esdeveniments és una cursa de fons, perquè el retorn de les accions que es fan per atraure congressos s'estima en uns dos o tres anys. Tot i això hi ha camí per córrer. Segons recull un estudi, el 87% dels congressos que es fan tenen menys de 1.000 assistents.

El turisme de congressos no nota la crisi, i una prova és que el sector ha tingut un creixement sostingut del 10% anual durant les darreres dues dècades. Aquesta és una de les dades que recull un estudi publicat per l'ICCA, la principal organització internacional d'organitzadors de congressos.

L'estudi, però, també posa altres xifres damunt la taula. Segons el document, un congrés mitjà amb 500 assistents i amb una durada de tres dies suposa un impacte econòmic directe de 980.000 euros. Aquí dins s'hi inclouen tant les despeses d'allotjament, de quota d'inscripció i els àpats que fan els congressistes (es calcula que, de mitjana, cadascun d'ells desembutxaca 1.960 euros).

La base de dades de l'ICCA inclou fins a 11.000 congressos que es fan arreu del globus. D'aquests esdeveniments, el 87% tenen com a màxim 1.000 assistents. I és aquí on Girona es vol fer un lloc dins el circuit per atraure congressos mitjans.

Precisament, entre ahir i fins demà, el Palau de Congressos de la ciutat acull la trobada anual del capítol ibèric de l'ICCA. Hi prenen part 78 persones, que al seu torn actuen com a prescriptors a l'hora d'organitzar aquests esdeveniments.

Segons destaca el vicepresident de l'ICCA World, Juan José García, des de l'any passat Girona ha agafat embranzida en l'organització de congressos, perquè l'arribada del TAV ha trencat una barrera: la de l'accessibilitat. "Això, lligat amb el parc hoteler de la ciutat i amb els equipaments que té, reforcen el seu potencial", concreta García.

Lligats al calendari

La regidora de Comerç, Coralí Cunyat, recorda que des de fa dos anys l'Ajuntament ha apostat per convertit la ciutat en un pol d'atracció del turisme de negocis. "Hem de tenir en compte, però, que aquí el camí que s'ha de fer és de llarg recorregut, perquè el temps de retorn de les accions de promoció per atraure congressos s'estima en uns dos o tres anys", ha subratllat.

Tot i això, però, ja es comencen a veure els primers fruits. Tant Cunyat com la directora de la Fira i del Palau de Congressos, Marta Plasencia, han coincidit a destacar que l'arribada del TAV ja s'ha traduït en un increment de peticions perquè Girona sigui seu de congressos, alguns dels quals d'abast internacional.

De moment, per a aquest 2014, ja es tenen lligades catorze fires i dotze congressos. Plasencia ha destacat, a més, que en dues de les fires s'aprofitaran les sinèrgies amb el Palau de Congressos per traslladar a aquest espai les jornades tècniques vinculades als certàmens (això passarà, per exemple, a l'Expocycling que se celebrarà el mes de juny).

Entre els congressos destacats d'aquest any hi haurà l'internacional d'arxius, que aplegarà 500 persones d'arreu del món a la ciutat. O també un altre destinat exclusivament a la investigació de les arítmies, que reunirà referents mèdics de la cirurgia cardiovascular. Per últim, la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Girona ha concretat que el TAV també ha permès que Girona i Barcelona siguin "complementàries" en l'organització de congressos (perquè la ciutat comtal està preparada per acollir-ne de més grans).