Unes 200 persones han sortit al carrer aquest diumenge per denunciar les retallades i les polítiques d'austeritat imposades des de la Unió Europea i del govern espanyol i català. La marxa, encapçalada per la pancarta 'Ni reformes laborals ni retallades, per una Catalunya social', ha recorregut alguns dels carrers més cèntrics de Girona, tallant la circulació de vehicles, al ritme dels crits dels participants que reclamaven polítiques d'inversió i socials. "S'ha de fer un pla de xoc d'inversió en àmbit europeu amb el qual es destini el 2% del PIB de la UE al món de la indústria, les infraestructures, la investigació o per crear més ocupació", ha detallat la secretària general d'UGT, Dolors Bassa.

La manifestació ha arrencat passades les dotze del migdia de la Plaça Independència de Girona i ha recorregut en una hora diversos carrers cèntrics de la ciutat com l'avinguda Jaume I, l'avinguda Sant Francesc, la plaça Catalunya i fins arribar davant de l'ajuntament de la ciutat. Durant la marxa, els participants - uns 500 segons els sindicats- han tallat la circulació dels carrers per on passaven. L'acció reivindicativa estava encapçalada pels representants dels quatre sindicats convocats - UGT, CCOO, USOC i Unió de Pagesos- que carregaven una pancarta on es podia llegir 'Ni reformes laborals ni retallades, per una Catalunya social'.

Durant tota la manifestació, els participants no han parat de cantar lemes en contra de les retallades i les polítiques d'austeritat imposades des del govern europeu, espanyol i català tals com "Ea, ea, ea, el motxo se cabrea". "No és una crisi és una estafa", "Si, si, si, Catalunya social", "Si esto no se arregla la vamos a liar", "El pueblo unido jamás serà vencido" o "No, no, no, a la privatització", entre d'altres.

Amb aquesta manifestació, els sindicats i les entitats gironines aplegades volien llançar un crit als governs perquè aturin les retallades i acabin amb les polítiques d'austeritat. "Continuarem amb les mobilitzacions fins que hi hagi un canvi de polítiques, fins ara tot el que s'ha fet ha estat retallar els serveis socials, la Catalunya social", ha explicat el secretari general de CCOO, Bartomeu Compte.

Més programes socials per invertir i generar ocupació

En aquest sentit, tots els sindicats han coincidit en els perjudicis que l'austeritat està comportant per al poble català i gironí. "No s'està creant ocupació; a les comarques gironines en un any i traient l'estacionalitat només s'ha incrementat un 6% l'ocupació en el món de la indústria i un 1% en els serveis, que es suposa que és el motor econòmic de la demarcació", ha comentat Compte. En aquest sentit, des de CCOO s'ha volgut denunciar que cada cop hi ha més gent "que no cobra el subsidi de l'atur ni cap ajuda". "Per això calia sortir al carrer, demostrar que no estem d'acord amb el que està passant i que hi ha altres alternatives per tirar endavant", ha subratllat Compte.

En aquesta línia, els participants han demanat un pla de xoc d'inversions en àmbit europeu mitjançant el qual es destini el 2% del PIB de la Unió Europea a projectes i polítiques d'ocupació, a la indústria, les infraestructures, les empreses i les persones amb menys recursos o que estan a l'atur. D'altra banda, els sindicats han denunciat que a les comarques gironines encara no hi ha brots verds. "Aquestes notícies només obeeixen al fet que estem a un mes i mig de les eleccions europees i els governs saben que cal fer veure que hi ha normalitat i que les dades són positives", ha raonat Compte. "Això no és cert, cada cop veient més gent que no té feina i tampoc ajudes per poder continuar endavant", ha subratllat el secretari general de CCOO a les comarques gironines.

Girona, la demarcació amb les llistes d'espera de sanitat més llargues de tot Catalunya

En la mateixa línia s'ha expressat la secretària general d'UGT, Dolors Bassa, que ha assegurat que la marxa era una forma de reivindicar i protestar contra unes retallades que pretenen trepitjar els treballadors, baixant salaris, traient horaris i convenis. "A Girona tenim les llistes d'espera de sanitat més llargues de tot Catalunya i els serveis només s'aguanten gràcies als professionals que hi treballen, una situació que també es repeteix a les escoles", ha apuntat. En aquest sentit, Bassa ha demanat als professors que no apliquin el nou decret de plantilles impulsat des de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. "Demanem insubmissió i la dimissió de la consellera Rigau", ha apuntat.

La marxa s'inclou dins del marc d'accions reivindicatives en àmbit europeu que s'han realitzat durant aquests primeres dies d'abril. "Ahir el Fòrum Social Català de Girona va acollir unes 350 persones, el divendres passat 40.000 persones van manifestar-se a Brussel·les perquè es produís un canvi de rumb ja", ha recordat Bassa. La marxa també ha comptat amb la col·laboració del sindicat Unió de Pagesos. El seu coordinador territorial a Girona, Xavier Frigola, ha assegurat que els treballadors del camp estan patint moltes dificultats. "Tenim retallades en els plans de millora que són la base perquè els joves puguin incorporar-se al sector, volem més seguretat sense que haguem de fer de policies i denunciem que l'augment del cànon fix de la llum està perjudicant greument les explotacions de rec", ha resumit.

La manifestació ha finalitzat al voltant de la una del migdia, a la plaça del Vi, després dels parlaments de les entitats participants i el cant d'Els Segadors.