L'Assemblea de PAH catalanes, incloses les PAH de les comarques gironines- Arbúcies, Blanes, Caldes de Malavella, la Bisbal de l'Empordà, Sant Feliu de Guíxols i Santa Coloma de Farners- va anunciar ahir, en un comunicat breu, que han decidit expulsar del moviment a la portaveu i líder de la PAH de Girona, Marta Afuera. Les entitats ressalten en aquest document que han volgut "desvincular totalment" Afuera del moviment perquè, des del mes d'octubre del 2013, desatenia "reiteradament" i actuava en contra els acords i decisions preses des de l'Assemblea de PAH catalanes i ha emprès accions que han perjudicat el moviment i les persones afectades.

Segons el comunicat de l'Assemblea de PAH catalanes, les diverses plataformes d'arreu de Catalunya van decidir expulsar Afuera del moviment aquest 5 d'abril durant l'assemblea que les associacions van mantenir a Canovelles. Des del conjunt d'entitats es ressalta que han hagut de prendre aquest pas després de "molts intents fallits de mediació".

No obstant això, subratllen que mantindran el seu suport a tots els afectats de PAH Girona i que l'expulsió d'Afuera no ha d'afectar la plataforma gironina. "La PAH Girona continua formant part de la xarxa de Plataformes d'Afectats per la Hipoteca i l'acompanyarem en el procés de reestructuració de la seva assemblea amb la fi de poder passar pàgina i seguir endavant amb la lluita contra els privilegis de la banca i pel dret a l'habitatge", assenyalen en el document.

En un comunicat de la PAH Girona- Salt, d'ahir però es va apuntar que "la fins el passat divendres 4 d'abril de 2013, portaveu de la PAH Girona-Salt i afectada per la hipoteca, Marta Afuera i Pons, ha decidit desvincular-se de la coordinació de la PAH Girona-Salt per motius personals". A més, s'afegia que en l'assemblea celebrada a Canovelles, la PAH Girona-Salt va explicar a"questa renúncia" a la resta de Plataformes de Catalunya i la continuació del moviment a Girona-Salt.

Defensen la tasca d'Afuera

La PAH Girona-Salt va exposar també la tasca que s'ha fet durant l'últim any i asseguren que, en gran part, això ha estat possible gràcies a la feina de Marta Afuera. En concret, destaquen que han aturat 75 desnonaments, han presentat 226 documents contra clàusules abusives, han aconseguit 29 dacions en pagament i han reocupat habitatges en 39 ocasions.

"Des de PAH Girona-Salt declarem la nostra ferma voluntat de seguir lluitant i treballant per la nostra prioritat, que són els afectats per la hipoteca", indicava el comunicat que demanava que, en benefici de totes les persones afectades, prevalguin "la cooperació, el respecte i la lluita per damunt d'altres aspectes no constructius o personals".

Mentrestant, fonts de les PAH gironines que dissabte van participar en l'assemblea van detallar que des del mes d'octubre passat, la pròpia PAH de Girona havia demanat a Afuera que deixés el seu càrrec al capdavant de la plataforma. Des de llavors, l'entitat va iniciar un procés de reformulació ha culminat la setmana passada i en el qual està previst que diversos membres que havien deixat l'associació per diverses raons retornin a la PAH de Girona.

A més, aquesta setmana la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca gironina farà diverses assembles per determinar els nous portaveus i representants. En aquest sentit, l'entitat té clar que a partir d'ara no hi haurà un portaveu únic i que Afuera abandonarà l'associació perquè així li han demanat.

Ara ja feia mesos que Afuera no estava dins de les seccions de coordinació de l'assemblea de PAH catalanes. Des de les entitats gironines subratllen que, a partir d'ara, no consideren Afuera com un membre més de la PAH de Girona ni tampoc com la portaveu de l'entitat local.

De fet, des de fa mesos hi havia un estira-i-arronsa entre les PAH catalanes i Marta Afuera. Diari de Girona ja va revelar al novembre que en un document intern es reclamava el relleu de l'aleshores portaveu de la PAH Girona - Salt per haver incomplert diversos acords, que té un excessiu protagonisme i que ha tret poder de decisió a les famílies. Va sortir d'una reunió de coordinació dels 13 edificis ocupats a Catalunya.