Un 14% de ciutadans de Girona té deutes econòmics amb l'Ajuntament de Girona, fruït dels impostos. És una xifra que es manté estable en els darrers anys. La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va destacar que el gironí és "bon pagador" i que només hi ha un 14% de ciutadans que o tenen rebuts pendents o s'han acollit a l'opció de fraccionar els deutes. Aquest any el consistori ha fet un canvi de normativa per facilitar a les persones endeutades poder fer cau i net. Fins ara, si els deutes superaven els 3.000 euros i es demanava el fraccionament, l'ajuntament requeria un aval bancari que, sovint, el banc no donava. Ara aquesta quantitat s'ha elevat als 6.000 euros.

L'Ajuntament va presentar ahir la memòria de l'Àrea d'Hisenda i Gestió Municipal. Entre les diferents dades que es van donar a conèixer, destaca que durant el 2013 un total de 1.865 ciutadans que arrossegaven impagaments es van adreçar al consistori per poder renegociar com ajornar el pagament o fer-lo de manera fraccionada.

Aquests ciutadans acumulen, en total, 2.889 rebuts pendents. Segons va explicar la tinent d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, fins ara molts ciutadans havien arribat a superar els 3.000 euros de deutes i, per normativa, l'ajuntament els havia d'exigir una garantia del banc per facilitar-los el pagament fraccionat.

Evitar l'aval bancari

"Ens trobàvem gent que volia pagar però tenia una situació complicada i que, quan anava a demanar l'aval, el banc no els el donava", va explicar Planas, que apunta que en aquests casos ja no hi havia més remei que iniciar la via executiva per embargar els comptes d'aquests ciutadans i aplicar-los recàrrecs.

Per poder facilitar als ciutadans endeutats que puguin fer les paus amb l'Ajuntament, a les ordenances fiscals del 2014 s'ha introduït un canvi i s'ha elevat fins als 6.000 euros l'import fins al qual no cal demanar garantia bancària per ajornar o fraccionar el pagament.

Un altre dels canvis introduïts a les ordenances fiscals d'enguany és el fraccionament en tres pagaments de l'Impost de Béns Immobles (IBI) si l'import és superior als cent euros. A partir del gener, si els ciutadans tenen domiciliat el rebut, automàticament se'ls descompta en tres vegades. Aquesta mesura, segons Planas, ha estat molt ben rebuda i en un mes i mig s'hi han acollit 6.650 ciutadans.

Segons va posar de relleu la tinenta d'alcalde d'Hisenda municipal a l'Ajuntament, els gironins són "bons pagadors" ja que un 86% de les persones tenen els rebuts al dia. El 14% restant respon a persones que o bé acumula deutes o bé persones que s'han acollit al fraccionament del deute o ha negociat altres tipus ajornaments de pagament amb el consistori.

El 2013 ha estat marcat també per un avenç en la implantació dels tràmits a través de la seu electrònica. En aquest sentit, la regidora de Serveis Administratius, Roser Urra, va explicar que en un any s'han triplicat els registres d'entrada electrònics que es fan per mitjà d'aquesta eina a Internet, arribant als 743.

L'Ajuntament també va calcular per primer cop durant l'any passat el nombre de ciutadans que passen diàriament per les dependències municipals per fer-hi tràmits. Un total de 84.493 ciutadans van passar per l'Ajuntament, això significa una mitjana diària de 231 persones.