Una actuació conjunta de la Diputació de Girona, la Caixa i el Consorci del Ter, ha permès millorar l'estat ecològic del riu Ter en el tram comprés entre Bescanó i Girona. Els treballs, que han durat prop d'un any i han comptat amb un pressupost d'uns 20.000 euros, han consistit a controlar i eliminar flora exòtica invasora i a eliminar residus a les ribes del Ter. En total, les vuit persones en risc d'exclusió social que hi han treballat, han retirat 6m3 de deixalles entre l'illa de Pilastra i l'illa de Pedret, passant per les deveses de Sal. El projecte s'emmarca dins la Xarxa Natura 2000 que té per objectiu fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals amb l'activitat humana.

Les tasques de control i eliminació s'han centrat en el tram de riu comprès entre l'illa de la Pilastra i l'illa de Pedret. S'han prioritzat espècies arbòries amb un potencial invasor molt elevat, com són ara l'ailant i l'Acer negundo. S'han realitzat aplicacions controlades d'herbicides a cada peu arbori, mitjançant perforacions al tronc. En cada cas ha estat necessari un treball previ de desbrossades a l'entorn de l'arbre que s'havia de tractar per facilitar-hi l'accés. També s'han tractat mitjançant herbicides espècies com ara les troanes, els plàtans o els boneters del Japó. Posteriorment, s'han retirat les restes mortes.

Paral·lelament, s'han arrencat manualment altres plantes exòtiques de jardineria, com ara iuques i Trachycarpus sp. Cal destacar que moltes d'aquestes plantes apareixen naturalitzades en espais de ribera fruit d'abocaments incontrolats de restes de poda, que acaben arrelant i esdevenint un problema per al medi natural.

Malgrat que actualment hi ha més consciència social pel que fa a la preservació de la qualitat dels rius, encara es troben abocaments de deixalles, runes i restes de jardineria als marges d'aquests. Els treballs també han permès realitzar una neteja exhaustiva dels residus sòlids abocats als marges del riu i dels que hi havia en l'aigua. En total s'han retirat 6 m3 de residus.

Els treballs de control d'espècies invasores i de millora de les ribes del Ter han contribuït a dotar de connectivitat ecològica l'espai fluvial, de manera que s'han minimitzat o eliminat les accions i els problemes associats en aquest espai (deixalles, abocaments i espècies invasores). Mantenir netes les ribes fluvials també contribueix notablement al fet que la societat valori l'espai fluvial.

La inclusió en el món laboral de persones en risc d'exclusió social també ha estat un dels objectius prioritaris d'aquest projecte. Tots els treballs manuals els han portat a terme vuit persones en risc d'exclusió social de la Fundació Privada Onyar - la Selva, una fundació que té per objectiu la integració social i laboral de persones amb discapacitat o risc d'exclusió social i la millora de la seva autonomia i qualitat de vida.