Els temes d'actualitat són una bona font d'inspiració per als pastissers que aquesta Setmana Santa volen desmarcar-se dels habituals ous amb pollets. És el cas de la Pastisseria Ferrer d'Olot que ha dissenyat una mona sobre la consulta del 9-N tot incloent la 'V' que l'ANC s'ha proposat representar a la Diagonal i la Gran Via de Barcelona el pròxim Onze de Setembre. També ha fet una altra versió amb una imatge de Robinson Crusoe, en al·lusió a la cita que el president del govern espanyol va fer sobre aquest llibre en el ple sobre la consulta. Una altra proposta reivindicativa és la de la Pastisseria Cacau d'Olot formada per un llop simpàtic i dos xais amb el lema 'Que ve el llop'.

Les ganes d'innovar i de sorprendre han fet que alguns pastissers de la demarcació apostin per dissenys originals i reivindicatius per a les mones de Pasqua d'aquesta Setmana Santa. A la Garrotxa hi ha dos casos que així ho demostren. Per una banda, la pastisseria Ferrer d'Olot, un negoci que fa dos anys va sorprendre amb els torrons i l'ou de Pasqua de la Independència. Aquest any han decidit incorporar dos nous models. Per una banda, hi ha l'ou 9-11/11-9 dedicat a la consulta i a l'Onze de Setembre. Es tracta de mig ou de xocolata d'uns 400 grams de pes que inclou una placa de xocolata blanca amb forma de butlleta on es llegeix 'Sí Sí' i la doble pregunta del referèndum. Al costat, s'afegeix una segona placa amb l'estelada i la 'V' que l'ANC vol representar el pròxim Onze de Setembre entre la Diagonal i la Gran Via de Barcelona.

A última hora s'hi ha afegit una segona modalitat, dedicada al personatge de Robinson Crusoe en referència a la cita que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer a la novel·la de Daniel Defoe quan va dir que Catalunya acabaria com la illa d'aquest cèlebre nàufrag durant el debat de la consulta de la setmana passada. "És la figura d'en Robinson a l'illa, mirant l'infinit i amb l'estelada al seu davant, que representa el futur", detalla el seu creador, en Jordi Ferrer.

A l'aparador també hi ha exposats els ous independentistes amb l'estelada, un producte que es va vendre molt bé durant la Setmana Santa passada triplicant les xifres de l'any anterior. Segons Ferrer, "abans les mones independentistes les demanaven els padrins però ara ja són els joves que veuen l'estelada i la volen, deixant de banda altres elements de moda". De cada deu mones que ven aquest establiment, set són d'aquesta temàtica. Els preus van des dels 30 euros fins als 60 euros en funció de la mida.

'Que ve el llop' per denunciar el fracking o la relació Espanya-Catalunya

Un altre pastisser garrotxí que ha apostat per una mona reivindicativa és en Lluís Riera de la Pastisseria Cacau d'Olot. Ha dissenyat un llop simpàtic de grans dimensions -fa més d'1,5 metres- i dos xais per representar tres personatges molt habituals en l'imaginar dels contes infantils i la cultura popular. El seu creador l'ha batejada amb el nom 'Que ve el llop' amb la idea de promoure el debat sobre temes d'actualitat com ara la consulta i les relacions entre l'estat espanyol i Catalunya, l'amenaça del fracking o els problemes amb l'habitatge.

Aquest conjunt escultòric pesa uns 40 quilos, està fet de xocolata negra, blanca i amb llet, i serà la protagonista de la 6a trencada de mona, un acte popular dirigit a aquells infants que no tenen padrins i que compta amb el suport de l'Associació de Veïns i Propietaris del Nucli Antic, la Greda i Can Carbasseres. El trencador de la mona serà en Marc August Muntanya, un activista contra el fracking a Riudaura que és pastor i formatger de professió a més d'acordionista.

Riera explica que és la primera vegada que s'atreveix amb una mona feta a partir d'un esquelet de xocolata ben reforçat per dins, tot emulant les falles valencianes. També ha posat a la venda una versió reduïda amb un xai per aquells que se la vulguin emportar a casa.