'Girona, Temps de Flors' és l'esdeveniment que més visitants porta a la ciutat, uns 200.000 segons un estudi de la UdG. Això fa que els esforços per millorar la cita cada any vagin a més. Enguany, les principals novetats són l'obertura de la Casa Pastors (antiga Audiència), situada als peus de la Catedral, i que presentarà una exposició inèdita amb 66 obres d'artistes vius de la ciutat. També s'incorporen a l'itinerari els soterranis de la Catedral on, després d'excavacions, han quedat a la vista nous vestigis del temple. En total, hi haurà 145 espais que exposaran 185 projectes florals. Del 10 al 18 de maig, s'han programat 60 concerts i s'oferiran places d'alta velocitat a preus promocionals.

L'Ajuntament de Girona ha presentat aquest dimarts els principals atractius de la 59ena edició de l'exposició 'Girona, Temps de Flors'. Segons han defensat, l'ajuntament està dedicant cada vegada més esforços per fer més atractiu l'esdeveniment ja que és l'activitat que més visitants atrau a la ciutat i s'acaba convertint en la "carta de presentació" de Girona.

Novetats i nous espais expositius

Enguany, hi haurà 185 projectes florals que s'exposaran a 145 espais (9 jardins, 82 patis i 54 monuments) i destaca com a novetat l'obertura de dos espais emblemàtics de la ciutat. Per primera vegada, s'instal·laran quatre muntatges florals als soterranis de la Catedral de Girona. Unes campanyes d'excavacions arqueològiques (els anys 2001 i 2004) van deixar al descobert vestigis del temple com restes de la muralla i de la torre carolíngia, així com les tres grans sitges que formaven part de la Palestrina carolíngia.

Un dels nous espais que també serà visitable (més enllà del pati, com ja era habitual) serà la Casa Pastors. Fins fa poc temps, aquest edifici -situat als peus de la Catedral- havia estat l'Audiència Provincial però amb la construcció del nou Palau de la Justícia, l'ajuntament vol convertir-lo en la seu que acollirà el fons d'art de Rafael Santos-Torroella. Per anar obrint boca mentre no es concreta la compra del fons, el consistori ha organitzat una exposició amb 66 peces d'artistes contemporanis de la ciutat que repassa la seva obra durant les darreres dècades.

"És una exposició de justícia", ha destacat l'alcalde, que remarca que amb l'obertura de l'espai es vol mostrar als ciutadans "el potencial" que té aquest espai. La voluntat és allargar l'exposició fins a l'estiu i, a poder ser, també per Fires de Sant Narcís. El recorregut per l'interior de l'edifici es farà als espais més pròxims a la Catedral i els més nobles, com el que havia estat la sala de vistes o el despatx del president de l'Audiència.

Altres novetats es concentren a espais com les escales de Sant Llorenç, en ple cor del call, on es farà un muntatge floral que cobrirà les parets en vertical, o l'exposició dels projectes del Curs de Mestres Floristes d'Espanya que s'exposaran al Palau Caramany. Un dels llocs més emblemàtics per exposar muntatges és els Banys Àrabs que, com a novetat, incorporarà flors a la teulada en un muntatge que vol homenatjar Nelson Mandela. A la vista de les cases de l'Onyar s'hi farà també un muntatge evocant la llegenda de la Cocollona. També destaca com a novetat que quatre rotondes d'accés a la ciutat estaran engalanades.

L'alcalde ha destacat els esforços que estan dedicant a incorporar millores i noves activitats durant els deu dies de la mostra floral. Per exemple, ha destacat el festival A Capella o la celebració del Dia Internacional de l'Òpera i el fet que s'ofereixin més de 60 concerts a diferents punts de la ciutat. "Volem que sigui un gran esdeveniment turístic però també de cultura popular", ha destacat.

Com a novetats també destaca que el diumenge 11 de maig tots els comerços estaran oberts o el fet que, per primer cop, s'exposin peces dels museus de Girona als aparadors de comerços de la ciutat. "Volem apropar el patrimoni als ciutadans i apostar pel potencial del nostre comerç", ha manifestat Puigdemont.

Promoció a Barcelona i Madrid

La posada en marxa de l'alta velocitat el gener del 2013 ja va ser un revulsiu per a l'edició de l'any anterior. Segons dades de Renfe, llavors van fer ús del TAV 30.000 que van visitar la ciutat durant l'exposició floral. El responsable de l'alta velocitat a Catalunya, Fèlix Martín, ha explicat que del 10 al 18 de maig hi haurà més de 60.000 places per viatjar a Girona, de les quals 16.000 a preus promocionals.

Així mateix, per als dos caps de setmana s'han previst vuit trens especials que reforçaran el servei entre Girona i Barcelona, sortint de la capital catalana a primera hora del matí i tornar-ne passades les nou de la nit, quan les activitats a Girona ja han acabat.

Segons un estudi de la UdG, el 61% dels 200.000 visitants que van venir a l'edició del 2012 eren catalans, amb Barcelona al capdavant. Per això, l'ajuntament vol reforçar les accions promocionals a la ciutat i enguany, a banda d'una presentació específica al Saló de Cent de l'ajuntament, també instal·larà fins a cinc muntatges florals a llocs emblemàtics del barri Gòtic de Barcelona. "Exportem el festival per donar a conèixer en viu i en directe què vol dir Girona, Temps de Flors", ha destacat la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat.

Pensat per al públic de Madrid i de la resta de ciutats d'alta velocitat, l'ajuntament ha organitzat conjuntament amb Renfe una activitat promocional que tindrà lloc a dins d'un tren AVE. S'han convidat periodistes especialitzats, blocaires i d'altres líders d'opinió perquè facin el recorregut entre Madrid i Girona en alta velocitat i, a dins mateix del tren, se'ls faran presentacions sobre la mostra. Per exemple, es crearan muntatges florals dins el tren, es servirà un esmorzar amb productes típics i també hi haurà actuacions d'òpera.

El pressupost per organitzar el 'Girona, Temps de Flors' se situa entorn els 400.000 euros i la meitat es destina a pagar els muntatges florals.