El PSC i el PSOE han minimitzat avui les dimissions d'una desena de membres de l'executiva del PSC a Girona, i el líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, ha advocat per seguir endavant amb les primàries a l'alcaldia de la capital gironina refusant avançar per ara un congrés provincial.

La festivitat de Sant Jordi a Catalunya ha estat tenyida, en el cas dels socialistes, per la ressaca de la renúncia ahir de deu membres de l'executiva gironina, d'entre ells el president de la Federació del PSC de Girona, Joaquim Nadal, el seu germà i exdiputat Manel Nadal, i la portaveu socialista a l'ajuntament, Pia Bosch.

Una "maniobra" que, segons el parer de la direcció socialista, té com a objectiu forçar un procés congressual en un termini de dos mesos que freni les primàries que han de decidir el candidat del PSC a l'alcaldia de la capital gironina.

És per això que tant el primer secretari socialista, Pere Navarro, com el líder del PSC de Girona, Juli Fernández, han fet pinya i han deixat clara la seva intenció de seguir endavant amb el procés de primàries, abans de plantejar un congrés provincial.

Encara que els dirigents dimissionaris al·leguen un allunyament de la direcció amb la ciutadania pel seu rebuig al dret a decidir, Juli Fernández ha opinat en declaracions a Efe que aquests només busquen "la seva quota de poder" i ha negat "que s'hagi traït el programa electoral", ja que, ha dit, el PSC defensa convocar una consulta que sigui acordada entre governs i dins d'un marc legal.

En tot cas, la decisió sobre la possible celebració del congrés es prendrà després d'una reunió de l'executiva local de la setmana que ve i després de convocar els primers secretaris de les diferents agrupacions socialistes de la província.

Una postura a la qual Pere Navarro ha donat suport totalment, el qual ha assegurat que "comprèn" que hi hagi membres que no estiguin d'acord amb els processos de democràcia interna, com les primàries, però ha advertit que "si algú no els comparteix, és el seu problema".

En declaracions als mitjans a la Rambla de Barcelona, el líder socialista ha subratllat que "la gent no entendria que en aquest moment en què hem de parlar més amb la gent, estiguem parlant de nosaltres mateixos en un congrés" avançat.

Les dimissions de dirigents del PSC de Girona, que no obstant això mantenen els seus càrrecs a l'Ajuntament i Diputació provincial, ha causat malestar a la direcció del partit, que veuen un intent d'un sector de mantenir els ressorts de poder que li queda al PSC a Girona.

Però la crisi oberta a Girona ha provocat també la reacció de diverses veus del PSOE, la vicesecretària general del qual, Elena Valenciano, ha restat importància a les dimissions i ha subratllat que pertanyen a la "minoria" a favor de la consulta, la postura de la qual no va abonar el Consell Nacional el novembre passat.

"Els que marxen és perquè ha perdut la seva posició -ha esgrimit Valenciano-. És veritat que es podrien haver quedat per seguir lluitant fins que la guanyessin, però en democràcia és així, això és així també el dret a decidir".

Així mateix, el secretari d'Organització del PSOE, Oscar López, ha acollit "amb respecte absolut" els moviments al PSC, partit "autònom que està defensant una posició positiva i bona", mentre que la secretària de Política Social del PSOE, Trinidad Jiménez, ha titllat d'"error dramàtic" la decisió dels deu membres dimissionaris: "S'equivoquen totalment".

En total, ja són 19 els membres dimitits de l'executiva del PSC de Girona, que compta amb un total de 43, una fractura que si bé no obliga a avançar el congrés dels socialistes gironins -hauria de dimitir el 51 % de l'executiva- podria abocar el partit a un futur conclave provincial.

Mentre la primera secretària de l'agrupació del PSC a Girona, Silvia Paneque, ja ha anunciat la seva decisió de presentar-se a les primàries i reclama també que el congrés, si es celebrés, tingui lloc posteriorment, l'actual líder socialista a l'Ajuntament, Pia Bosch, una de les dimissionàries, segueix sense confirmar si presentarà la seva candidatura, ja que creu que les renúncies forcen el procés congressual.

Entre els dos bàndols va tractar de mediar l'exconseller Joaquim Nadal, el qual va dimitir també després de buscar el "paper d'àrbitre" sense èxit, pel que ha tornat a carregar contra una cúpula que "no està fent el que toca" i ha advocat perquè els crítics "s'uneixin per formar una alternativa".