Què opina de la decisió feta pública dimarts per Pia Bosch i nou membres més de l'executiva?

He llegit la carta que van enviar al partit i no entenc bé quina és la font de discrepància amb la direcció de la federació a comarques gironines, ja que fins ara només havien expressat la seva discrepància amb la direcció en l'àmbit nacional. Si el punt de diferència és el dret a decidir, crec que a Girona justament ens hem definit des del primer moment a favor seu. Per tant, aquí no hi hauria cap diferència. Si el tema és que no ens situem en tesis més sobiranistes o independentistes, està clar que el PSC no ho ha estat mai, i que el nostre projecte sempre ha estat el federal. Per tant, aquí sí que podria haver-hi una font de disrepància. En qualsevol cas, si la voluntat és la de convocar un congrés extraordinari jo no m'hi oposo, i més si una part de la militància i de l'executiva ho demana. Però el que demano és que es traslladi al juliol, per poder afrontar les europees i primàries amb la màxima unitat.

Amb Bosch són companyes de grup municipal. S'esperava que fes aquest pas?

No. En vaig tenir coneixement pels mitjans de comunicació, i en certa manera em va sorprendre.

És per això que va decidir anunciar la seva candidatura dimarts mateix?

Sí. Quan vaig veure que demanaven convocar un congrés extraordinari en 60 dies i la coincidència amb les dates de les primàries, vaig pensar que era el moment d'anunciar la decisió. Sempre he defensat que calen unes primàries, i tenia ganes d'encapçalar un projecte per a l'alcaldia de Girona.

Per què són necessàries?

Aporten dos elements. El primer és intern, d'obertura i democratització del partit. Fins ara, els nostres càrrecs electes s'havien escollit a l'executiva o en assemblea, per tant era un procés tancat. Les primàries ens permeten obrir-nos a la ciutadania. I hi ha un segon element de debat i confrontació constructiva de diferents projectes.

El projecte que vol presentar és molt diferent de l'actual?

Tots dos són projectes socialistes, per tant les diferències seran de matisos. El que hi pot haver són diferents maneres de fer acció política. Crec que estem traslladant una imatge massa institucional i de continuïtat en la gestió del projecte socialista que ens ve d'enrere. Aquesta ha estat una història d'èxit, liderada per Quim Nadal i Anna Pagans, però és una etapa esgotada. I s'ha de plantejar una segona transformació de Girona, ja no urbanística i d'equipaments, sinó social. Ens hem de centrar en les coses que preocupen la gent: ocupació, habitatge... Estem a l'oposició, és evident que amb els anys de govern potser s'havien perdut lligams amb entitats, ciutadans... i els hem de recuperar.

El fet que hi hagi, probablement, dues candidatures vol dir que hi ha hagut discrepàncies en el si del grup municipal?

Discrepàncies sempre n'hi ha, però no entre la Pia i jo. Dins del grup sempre hi ha diferents visions i és bo que hi siguin. Per això, cal arribar a un consens i traslladar el mateix vot al ple. Potser, en l'acció on jo m'he desenvolupat, que són els temes de pressupostos, ordenances, habitatge... aporto propostes més d'esquerres, perquè el moment ho demana. I un altre punt on potser hi ha hagut diferències és en la participació ciutadana. Els ciutadans entenen que ja no van a votar cada quatre anys, sinó que volen participar de les decisions importants de la ciutat. Això potser no ho hem treballat amb prou intensitat.

Com afectarà la situació a la dinàmica del grup municipal?

El grup ha de seguir amb la mateixa dinàmica, sense cap canvi. Al cap i a la fi, el que exposen les primàries són diferents projectes per al 2015. Ningú posa en dubte la feina del grup, per tant cal seguir buscant punts en comú i consensos allà on hi ha diferents visions.

Li fa por l'etiqueta que li penjaran de candidata "oficialista"?

No és bo ni dolent. Em sorprèn, perquè oficialista és una etiqueta que no va amb mi. Sé que els moments són els que són, entenc que mediàticament es farà servir, però també podríem dir: Pia Bosch va ser, en el seu moment, una candidata oficialista del PSC a Girona? Doncs tant com jo ara. En tot cas, els ciutadans decidiran. Però jo, quan he hagut de mostrar discrepàncies amb la direcció, les he expressat amb tota llibertat.

Juli Fernández ha demanat a Bosch que renunciï al seu càrrec de portaveu a l'Ajuntament. Vostè també ho creu?

Penso que Pia Bosch hauria de continuar com a cap del grup municipal, per això va ser escollida.

Els perjudicarà aquest pas enrere de Quim Nadal?

Per en Quim Nadal tinc un gran respecte i admiració, pel que ha significat a nivell de partit i de llegat a la ciutat. Lamento que pensi que ha de deixar aquest càrrec orgànic. Entenc, però, que marxa potser no tant per discrepàncies sinó perquè s'ha sentit poc consultat o valorat. Això em sap greu. Ell sap l'afecte que li tenen molts ciutadans i militants de Girona, i li demanaria que continués amb nosaltres des d'una posició de persona que coneix perfectament la ciutat. També ha d'entendre, però, que estem vivint moments de canvi al partit, o sigui que és normal que hi hagi un relleu i que ens vulguem adaptar als nous temps.

Temen noves baixes?

Les baixes sempre són doloroses, sobretot les de persones que fa molts anys que militen. Jo els demano que, si són baixes motivades per discrepàncies en l'àmbit nacional, recordin que el principal pilar del PSC ha estat el projecte social, i que si amb això no discrepen, ho posin en valor. Genera certa frustració no ser capaç de retenir aquesta gent per tot el que tenim en comú.