El món judicial gironí ha assegut avui un dels seus membres a la banqueta dels acusats. Es tracta d'un procurador, els qui fan d'enllaç entre els advocats i els tribunals, que es va embutxacar més de 37.000 euros d'una indemnització per un accident de cacera. L'acusat, Joaquim S.B., ha admès que en comptes de fer arribar els diners a la víctima se'ls va ingressar al seu compte perquè passava "problemes econòmics". De fet, ha dit que la seva situació era "deplorable". L'home s'enfronta ara a una condemna de 4 anys de presó, a no poder exercir durant tot aquest temps, i a pagar una multa de 16.200 euros. Se l'acusa d'un delicte d'apropiació indeguda i d'un altre de deslleialtat professional.

Els procuradors són una de les peces de l'engranatge judicial. Ells són els qui s'encarreguen de fer d'enllaç entre els tribunals i els advocats (entre d'altres, rebent citacions o fent-los arribar sentències). Avui, un d'ells, Joaquim S.B., s'ha assegut a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona.

Els fets pels quals se l'ha jutjat es remunten al 2005. Aquell any, un jutjat gironí va sentenciar el cas d'un home que havia perdut l'ull esquerre per un accident de cacera. La sentència establia que l'home havia de cobrar 55.900 euros d'indemnització.

Com és habitual en aquests casos, el procurador -a qui havien atorgat poders- s'havia d'encarregar de rebre els diferents pagaments i fer-los arribar a la víctima. El juliol d'aquell any, l'acusat va donar-li el primer: en total, 18.199,88 euros.

Des de llavors i fins al novembre, el procurador va rebre la resta de la indemnització, dividida en tres pagaments més. Entre uns i altres, sumaven els 37.768,68 euros que quedaven. Però en comptes de donar aquesta quantitat a la víctima, l'acusat se la va embutxacar i la va ingressar al seu compte corrent.

Durant el judici, el procurador ha admès que va quedar-se els diners perquè passava una mala època. "Vaig patir una baixada d'assumptes, que van deixar el meu despatx en una situació econòmica gairebé deplorable", ha explicat Joaquim S.B.

El processat també ha afegit que, amb l'arribada de la crisi, la seva situació encara s'ha agreujat més. De fet, un jutjat social ja l'ha arribat a declarar insolvent en una ocasió. Per la seva banda, l'home que va perdre l'ull en l'accident de cacera ha confirmat que, d'ençà que es va emetre sentència del seu cas, només havia cobrat una tercera part de la indemnització (la del primer pagament que se li va fer).

De 4 anys a 9 mesos de presó

El procurador gironí s'enfronta ara a una condemna per un delicte continuat d'apropiació indeguda i un altre de deslleialtat professional, que pot arribar fins als 4 anys de presó. Qui la reclama és l'acusació particular, que també sol·licita que l'acusat pagui una multa global de 16.200 euros i que s'estigui sense poder exercir durant quatre anys.

Per la seva banda, el fiscal demana una condemna d'un any i dos mesos de presó, i de deu mesos d'inhabilitació per exercir la professió. També sol·licita que el procurador gironí pagui una multa de 1.440 euros. Per últim, la defensa -encapçalada pel lletrat Manel Mir- sol·licita una condemna de 9 mesos de presó per al seu client.

En matèria de responsabilitat civil, totes les parts demanen que el procurador hagi de pagar els més de 37.000 euros que es va embutxacar. El judici, que s'ha celebrat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.