El magistrat del Tribunal Constitucional Luis Ignacio Ortega creu que la llei de reforma del règim local (la coneguda com LRSAL) "perjudica" clarament els municipis i veu "justificat" l'allau de recursos que ha rebut la normativa. Ortega considera que la nova normativa és de difícil aplicació -o fins i tot de "no aplicació"- i creu que xoca contra articles que recull la Constitució. Entre d'altres, perquè ho centralitza tot en mans del Ministeri d'Hisenda i vulnera l'autonomia local. El magistrat ha participat aquest dimecres en un seminari organitzat per la Diputació de Girona, que ha aplegat un centenar de persones, i on s'ha posat damunt la taula tot allò que comporta la nova llei impulsada pel PP.

La nova llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (la coneguda com LRSAL) s'ha traduït en una allau de recursos davant del Tribunal Constitucional (TC). A Catalunya, n'han presentat el Parlament, la Generalitat i -de manera conjunta- més de 900 ajuntaments, que n'han aprovat mocions en contra als respectius plens municipals.

L'Estat defensa que la nova llei, que va entrar en vigor l'1 de gener, permetrà estalviar 8.000 milions d'euros (MEUR). Però tant la Generalitat com els ajuntaments veuen la normativa com un atac a la línia de flotació de l'autonomia local i un episodi més de l'ofensiva recentralitzadora per part del govern estatal, encapçalat per Mariano Rajoy.

Aquest divendres, la Diputació de Girona ha organitzat un seminari, adreçat a càrrecs i funcionaris d'ajuntaments, per posar damunt la taula tot allò que comporta la legislació. Entre els ponents que s'han convidat, precisament, hi havia un magistrat del TC, Luis Ignacio Ortega, que ja ha deixat palès que la llei té buits i que no es pot fer tot en nom de l'estalvi.

D'entrada, Ortega ha assegurat que, al seu parer, l'RSAL serà "de difícil aplicació o de no aplicació". Entre d'altres, perquè considera que el Ministeri d'Hisenda no pot fiscalitzar tota la despesa que facin els ajuntaments. A més, el magistrat ha assegurat que això ja xoca contra un precepte constitucional, que dóna aquesta potestat al Tribunal de Comptes. Precisament, per allunyar-ne el control de la política.

"Aliena" al municipalisme

El principal problema que té la llei, segons el magistrat, és però que és "totalment aliena" a la doctrina municipalista que l'Estat va propugnar després de la Constitució. "L'autonomia local és democràcia local, i això s'ha provat reiteradament per part del Tribunal Constitucional", ha assegurat Luis Ignacio Ortega.

Al seu parer, no es pot relegar tot al control del ministeri que dirigeix Montoro, ni tampoc passar la tisora a les competències pròpies dels municipis. Sobretot, després que ja faci més de tres dècades que els ajuntaments es fan càrrec d'aquests serveis. "Pot una llei eliminar competències pròpies dels ens locals donades per les comunitats autònomes? Jo penso que no", ha subratllat el magistrat.

A més, Luis Ignacio Ortega ha assegurat que la llei ja té, de base, un problema "fonamental". L'RSAL recull explícitament que els municipis no poden malgastar, però Ortega hi afegeix que "tampoc imposa estalvi". I per això, es pregunta: "Quin sentit té, aleshores, aquesta racionalització?"

Sense claus de l'ambulatori

Per tot plegat, el magistrat del TC creu que l'RSAL "perjudica" clarament els municipis i veu "justificats" els recursos d'inconstitucionalitat. Això sí, també deixant clar que el seu punt de vista no és sinònim de la resolució que emetrà l'alt tribunal.

Luis Ignacio Ortega també desitja que no siguin els ciutadans qui es vegin més afectats per tot allò que hi ha al darrere de l'RSAL (no només el control per part de l'Estat, sinó també amb les competències que limita). "Esperem que tot això no ho pateixin els ciutadans, que per exemple arribin a l'ambulatori i es trobin que ningú sap qui té la clau per obrir-lo", ha exemplificat.