Girona no acceptarà la petició de l'Ajuntament de Salt de delimitar la trama urbana consolidada supramunicipal juntament amb Sarrià de Ter, Vilablareix i Salt. Segons ha pogut saber aquest diari, l'equip de govern de Girona està intentant consensuar un text de rebuig amb la firma de tots els grups municipals i els dos regidors no a la sol·licitud saltenca per contrarestar el document de sol·licitud que va aprovar per unanimitat l'Ajuntament de Salt en el ple municipal de dilluns a la nit.

En cas que tirés endavant aquesta trama urbana conjunta, tots dos els municipis entrarien a formar part d'una unitat, que segons la normativa catalana, permetria la ubicació de superfícies comercials de grans dimensions en qualsevol dels municipis. De fet, passarien a ser considerats com una ciutat de més de 50.000 habitants o com una capital de comarca amb independència de la població que tinguin. Aquests són els condicionants que s'han de complir per permetre aquest tipus d'establiments comercials.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va admetre ahir que ja s'ha reunit amb dos grups municipals i properament ho farà amb la resta de representants polítics per tractar aquest tema i buscar el màxim de consens. De moment només ha estat converses "exploratòries" perquè segons l'alcalde, no hi ha "pressa" per respondre la demanda saltenca. De fet, l'Ajuntament de Salt va donar de marge tres mesos al consistori gironí perquè es defineixi. En cas contrari, per silenci administratiu, s'entendria que Girona està d'acord en la unificació de la trama urbana consolidada. Girona però no esgotarà el termini perquè segons Puigdemont "Girona hi tenim molt a dir. Tot". Però té clar que es tracta "d'un tema de ciutat" i que per tenir un bona resposta unitària "cal mirar-ho tot des de diferents punts de vista".

Al parer del batlle gironí,no es tracta d'una confrontació entre els termes municipals de Salt i Girona per poder endur-se grans equipaments com podria ser l'Ikea, sinó d'un tema molt més complex, que pot afectar i posar en risc el desenvolupament comercial i que pot afectar el model actual de les poblacions de l'àrea urbana, no només de Girona, Salt, Vilablareix i Sarrià de Ter, sinó també a d'altres com ara Fornells de la Selva.

De fet, segons Puigdemont "Ikea no és el problema". Segons l'alcalde "el que cal és que els responsables d'Ikea es defineixin i diguin on volen anar i cap problema. Ajudarem al municipi que elegeixin". El màxim representant gironí repeteix que no es tracta d'un enfontrament entre municipis sinó "d'interés general" i remarca que és favorable a un "model més repartit que no pas una macroconcentració de superfícies". I insisteix en dir que pel territori és "millor un equilibri que no un únic pol d'atracció". A més, apunta que després d'aquesta trama urbana consolidada "no sabem si poden haver-hi altres plans urbanístics que permetin altres mesures".

Malgrat tot, Carles Puigdemont entén que cada municipi "fa el que ha de fer", en defensa dels seus interessos i que ningú s'ho planteja en "termes de conflicte"."Som respectuosos amb els procediments", sentencia.

En el ple de dilluns, l'alcalde de Salt va explicar que l'únic objectiu de la petició era "tenir les mateixes opotunitats comercials que les poblacions de més de 50.000 habitants o les capitals de comarca" i no veia "cap motiu" per una possible negativa de Girona. La portaveu del PSC, Iolanda Pineda, va lamentar que Salt hagi de de dependre de Girona quan, al seu parer, és obvi que les dues poblacions formen part de la mateixa àrea urbana.