La Policia Local de Salt va impedir ahir l'accés a l'Ajuntament d'una trentena d'activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona i Salt que volien entrar a una reunió de la Taula pel Dret a l'Habitatge. L'equip de govern (CiU) els va dir que només podia entrar un d'ells en representació del col·lectiu, però la Plataforma volia que n'entressin vuit per tal de poder exposar els seus casos. Al final, es va fer fora els activistes per la força.

La Taula d'Habitatge de Salt havia estat convocada per ahir a quarts de cinc de la tarda. Segons la representant de la PAH-Girona, Marta Afuera, la convocatòria només els va arribar amb un dia i mig d'antelació després de "tres mesos d'inactivitat". Això va fer, segons Afuera, que estiguessin "tips d'esperar" i que vuit membres de la Plataforma volguessin entrar a la reunió, que es feia dins del consistori, per tal de poder exposar la seva situació. L'equip de govern s'hi va negar, ja que a la Taula hi assisteixen representants i no col·lectius sencers, però els membres de la PAH van intentar entrar-hi de tota manera. Aquí va ser quan va intervenir la Policia Local, per tal de fer fora els activistes que estaven a l'interior de l'edifici i impedir que n'entressin més. En aquell moment, es va produir un enfrontament entre agents i membres de la Plataforma, que va acabar amb l'ús de la força. Mentrestant, els integrants de la Taula es van quedar mitja hora a l'interior de l'Ajuntament tot esperant que les aigües es calmessin. Al final, la sessió de la Taula es va acabar suspenent.

Afuera considera "una vergonya" que es portés a terme una actuació d'aquestes característiques, i va considerar que "polítics com l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, traeixen la gent i no s'haurien de poder tornar a presentar". La membre de la PAH assegura que des de la Plataforma no es va agredir cap agent, tot i que algunes fonts apunten a què un policia local hauria quedat ferit. "Per part nostra no hi ha hagut cap agressió ni amenaça, només hem demanat que se'ns escolti i ells ens han empès cap a fora", assenyala. En canvi, Afuera denuncia que un nadó que anava penjat de l'esquena de la seva mare va rebre un cop d'un agent que no l'havia vist. Algunes fonts apunten, tanmateix, que els membres de la PAH sí que van resistir-se als agents amb violència i que fins i tot van intentar danyar el material de l'interior de l'Ajuntament.

Afuera ja ha anunciat que, a partir d'ara, des de la PAH es faran "escraches" tant a l'alcalde com a diversos membres de l'equip de govern fins que no els ofereixin una solució al problema dels desnonaments i els talls de llum i aigua que pateixen diverses famílies del municipi.

Aquest no és, però, el primer enfrontament entre la PAH i l'Ajuntament de Salt, que en diverses ocasions han tingut conflictes sobretot a causa de la presència de Marta Afuera. De fet, el consistori fins i tot la va arribar a vetar de la Taula pel Dret a l'Habitatge perquè, segons van dir, era impossible negociar o dialogar amb ella.