Girona serà l'escenari d'una recreació històrica sobre la Guerra de Successió del 27 al 29 de juny . Les jornades, batejades com a "Girona resisteix!" agruparan uns 150 recreadors històrics que participaran en la que serà la recreació més gran que es farà sobre la Guerra de Successió a Catalunya en el marc de la commemoració del Tricentenari. L'Ajuntament de Girona col·labora en l'organització de l'esdeveniment, que ha estat impulsat per l'entitat Miquelets de Girona.

La conferència "La Guerra de Successió a la ciutat de Girona", a càrrec de Francesc Xavier Hernández Cardona, Xavier Rubio i Francesc Riart, i la presentació del llibre Soldats, guerrers i armats dels Països Catalans donaran el tret de sortida a les jornades el 27 de juny, a partir de les vuit del vespre, al Centre Cívic del Barri Vell.

Les recreacions

L'endemà, a partir de les set de la tarda als carrers del Barri Vell, i el ?diumenge, a partir de les 12.30 hores, a l'esplanada de La Copa, hi haurà les dues recreacions de les batalles. A banda d'altres activitats complementàries, durant tot el cap de setmana s'instal·larà un campament d'època barroca a La Copa. Gràcies a les recreacions històriques, es reviurà la història dels fets de Girona: l'entrada de les tropes austriacistes l'octubre de 1705, el setge borbònic reeixit de 1710 i el setge austriacista no reeixit de 1712.

En el marc de les jornades "Girona resisteix" es presentarà el Regiment de la Ciutat, una entitat agermanada amb els Miquelets de Girona; es faran diverses desfilades, i es farà una jura de bandera com es feia a l'època, el dissabte, a la una del migdia, a la plaça del Vi. Tot i que el projecte neix aprofitant la celebració del Tricentenari, la voluntat dels organitzadors és dotar-lo de continuïtat els pròxims anys.

L'Associació Miquelets de Girona va néixer el 2011, fruit de la inquietud d'un grup de gironins per la història de Girona i de Catalunya. Després de participar en la Festa de la Girona Napoleònica, van crear una nova associació per recrear el primer Terç de Miquelets de Girona, format per ciutadans d'arreu de les comarques gironines i que va tenir un paper destacat en els setges napoleònics que va partir Girona entre 1808 i 1809. L'any 2013, per reviure la Guerra de Successió, van escollir el regiment de Sant Narcís, format majoritàriament per tropa alemanya i oficialitat catalana. Estan agermanats amb l'Associació Regiments de Barcelona.