Girona va presumir ahir de Francesc Pararols. Qualificat com a "lluitador incansable" pels seus ideals, recentment ha fet 95 anys i va encapçalar el PSUC l'any 1979, formació clau perquè Joaquim Nadal fos escollit alcalde de Girona per primera vegada. El saló de descans del Teatre Municipal de Girona es va omplir ahir en un acte d'homenatge i d'agraiment "al lluitador per la llibertat, la democràcia i el socialisme".

La mítica imatge de Pararols i Nadal amb el puny alçat va ser recurrent al llarg de l'homenatge, en què a més d'un Nadal visiblement emocionat, també hi eren l'exalcaldessa Anna Pagans i l'actual batlle Carles Puigdemont qui va avançar que demanarà al ple que es concedeixi a Pararols la distinció Athenea Persones. Pararols va entrar al saló de descans al ritme de la banda sonora de la pel·lícula Novecento i un sonor aplaudiment, acompanyat de la seva família.

El saló es va habilitar per a l'ocasió: Una bandera catalana, una de republicana i una del PSUC. Es van succeir les intervencions de l'alcalde de Girona, l'exregidor del PSUC Joan Miró, l'editor Quim Curbet, l'exacalde de Palafrugell Lluís Medir, l'actual portaveu d'ICV-EUiA a Girona, Joan Olóriz, i dirigents d'Iniciativa com Marc Vidal i Josep Vendrell, i un dels seus fills.

En nom dels Joves d'Esquerra Verda Jessica Terrón, va entregar-li el carnet d'honor de la formació. Tot els van definir com una de les persones clau en favor de la democràcia i de la lluita pels drets socials.

A banda dels parlaments es va passar un documental de Marc Planagumà on es repassa la vida de Pararols, molt lligat a la Guerra Civil i a la Segona Guerra Mundial, així com a la seva esposa Maria, una "nena de Rússia". Als setze anys va allistar-se voluntari al segon regiment d'artilleria pesada d'obusos de Girona i als disset a ingressar al PSUC. En el reportatge, s'explica que va combatre a Lleida a les files republicanes i com l'any 1938 va marxar a l'URSS per completar els estudis de pilot d'aviació militar. El mateix Pararols explica, per exemple, com va volar un tren ple d'alemanys a Bielorrúsia on van morir més d'un centenar de persones: "Tenia ganes de fer-los mal perquè me n'havien fet a mi".

L'acte va acabar amb l'entrega d'una bandera del PSUC, amb Pararols agraint a tothom la seva presència i alçant el puny en diverses ocasions i amb el cant de la Internacional i dels Segadors.