El judici contra els activistes antiMAT que es van encadenar a bidons plens de ciment al mig de l'avinguda Jaume I de Girona el març passat acabarà en sentència absolutòria. Aquest dijous, les dues veïnes de Viladasens (Gironès) que es van lligar per protestar contra la signatura de les últimes expropiacions i l'home que va llogar la furgoneta amb la qual van traslladar els bidons s'han assegut al banc dels acusats del Jutjat d'instrucció número 3 de Girona. S'enfrontaven a multes per faltes de desobediència. Després de la declaració dels activistes i dels dos Mossos d'Esquadra encarregats del dispositiu, tant la fiscal com la defensa han demanat que els absolguin.

El dispositiu policial va transcórrer "sense cap problema" i les dues activistes que es van 'embidonar' no van desobeir ordres dels agents. El judici de faltes contra tres activistes contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT) ha acabat amb la fiscal demanant l'absolució. La mateixa petició que sostenia ja d'entrada el lletrat dels activistes, Benet Salellas, que ha finalitzat el seu informe lamentant que no s'hagués aturat el procediment abans i que s'hagi acabat arribant a judici.

A dos quarts de deu del matí, una trentena de persones s'han concentrat a les portes dels Jutjats de Girona per donar suport als tres activistes que s'enfrontaven a pagar multes per haver participat en l'acció de protesta del 6 de març davant la subdelegació del govern espanyol.

Les dues veïnes de Viladasens i Fellines han reconegut que aquell dia es van encadenar a dos bidons plens de formigó enmig del carrer per protestar contra la MAT. "Ho vaig fer per protestar, perquè trobo inacceptable que per benefici de les grans multinacionals s'hagi de malmetre el paisatge i perquè estem preocupats per la salut dels nostres fills", ha afirmat una de les activistes dins el judici.

Les dues dones han assegurat que no van desobeir cap ordre perquè els Mossos d'Esquadra es van limitar a identificar-les. Els inspectors responsables del dispositiu han assegurat que l'acció va ser molt ràpida i que no van ser a temps d'evitar que s'encadenessin. Un cop lligades, els agents van demanar a les dues activistes si es podien alliberar voluntàriament i, com que no era possible, van esperar la intervenció dels Bombers perquè les alliberessin obrint els bidons.

El tercer activista és un altre veí que va llogar la furgoneta amb la qual van traslladar els bidons fins davant la subdelegació del govern espanyol. L'home ha assegurat que va ser a la concentració però que no conduïa la furgoneta perquè aquell dia va baixar a Girona amb el seu cotxe particular. "Sabia que la llogava per a una acció contra la MAT, però no sabia per a què serviria", ha explicat l'home.

L'acció de protesta va ser el 6 de març, mentre dins la subdelegació del govern espanyol es feien les últimes expropiacions per a construir la MAT. En total, les activistes van estar encadenades als bidons quatre hores. Els Bombers van haver d'utilitzar serres radials i martells hidràulics i han trigat tres hores a alliberar els braços de les manifestants.