Reconstrucció i recerca de les restes.La comitiva judicial després de passar pel carrer Pare Coll, a Girona, on vivia l'homicida.A Taialà, la unitat canina va pentinar la zona prop de la riera dels Bullidors. La comitiva va inspeccionar també Sarrià i Fornells de la Selva, on va trobar-se un braç.

Com a mínim, el crani i els braços de Montserrat Méndez Muciente han pogut ser recuperats després que el seu presumpte assassí expliqués ahir per quines zones de la ciutat i pobles veïns va escampar les restes de la dona que va matar "per accident" i esquarterar en vuit trossos el passat octubre, quan es va donar per desapareguda. El belga Dave Verbist, de 33 anys, va declarar davant el Jutjat d'Instrucció número 1 de Girona per ampliar la confessió que va oferir a la Policia Nacional el 18 de juny passat quan va ser detingut a Madrid per l'assassinat d'una jove danesa de 27 anys -vegin peça adjunta. Va ser aleshores que va admetre els dos crims. Els detalls que va oferir ahir van permetre que la comitiva judicial pentinés les zones indicades buscant les restes mortals, localitzades a Taialà i a Fornells de la Selva.

El que ha trascendit fins al moment és que el passat octubre Verbist es trobava vivint a Girona i compartia pis amb un home que ha acabat implicant en el cas -de moment només com a encobridor- perquè li hauria confessat el crim i li va demanar que l'ajudés a netejar el pis.

No va saber precisar el dia però va indicar que a finals d'octubre es trobava amb aquest amic en un bar proper a l'estació de tren de Girona que té una zona de billars i allà, de forma fortuïta, va conèixer a Montserrat Méndez quan aquesta se li va apropar i li va donar conversa. Segons va declarar, ambdós haurien estat xerrant distesament i mostrant-se fotografies dels seus respectius fills.

Després, a la nit, van anar al pis de Verbist, situat a les immediacions del carrer Pare Coll, de Girona. El company del belga va anar a dormir però Verbist i Méndez van continuar bebent i van trucar dues vegades a un camell local perquè els portés cocaïna -6 grams en total. El belga assegura que durant la matinada ella li va demanar mantenir relacions sexuals amb pràctiques d'asfíxia eròtica i va ser en el transcurs d'aquestes que la va acabar matant sense voler, segons la seva versió.

En adonar-se de la situació, va traslladar el cadàver a la banyera i allà el va esquarterar en vuit fragments amb un ganivet de cuina durant tot el matí. Cada part del cos que desmembrava l'introduïa en una bossa d'escombraries diferent i quan va arribar el migdia va començar a fer viatges des de casa a diferents punts de la ciutat i poblacions properes per diseminar els fragments i el ganivet. Una de les sortides la va aprofitar també per tirar el matalàs del seu llit per por a que en aquest darrer hi haguessin cabells o restes d'ADN.

Verbist nega que hagués tingut ajuda per cometre el crim i només implica el seu company de pis quan revela que li va confessar la mort i li va demanar que l'ajudés a netejar el pis, que també haurien pintat per tal de deixar-lo en condicions abans d'abandonar-lo i posar fi al contracte de lloguer.

Feia 15 anys que el presumpte assassí havia aterrat a Espanya. A tenor de les seves manifestacions, pels volts de l'any 2000 va abandonar l'internat de Bèlgica on l'havia col·locat la seva mare i va anar a trobar-se amb aquesta, que vivia a Tenerife. Va estar-s'hi cinc anys i després va marxar un lustre més a Barcelona, d'allà va desplaçar-se a Girona durant tres anys i els últims dos els va passar a Madrid, on va acabar matant la danesa Anne Strande Jensen a principis de juny.

Buscant amb gossos

La profusió de detalls oferts pel presumpte assassí en relació amb el cas de Montserrat Méndez va permetre que ahir la tarda la comitiva judicial es desplacés amb l'acusat a les zones que ell havia indicat per tal de reconstruïr els fets i poder ubicar on van ser llençades les restes de la dona. A primera hora de la tarda, la comitiva va anar al carrer Pare Coll de Girona, on se suposa que vivía el belga i d'allà es van dirigir a una zona boscosa de Taialà, situada davant l'ermita de Sant Narcís que hi ha prop de la riera dels Bullidors, just al trencat del veïnat de Can Planes.

En aquell punt els agents de policia van emprar la unitat canina per intentar localitzar alguna prova que acredités la versió del belga. Acte seguit, van dirigir-se a la població de Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis i Fornells de la Selva. L'olfacte dels cans no va fallar: el crani es va locaitzar a la zona boscosa de Taialà i l'extremitat de la dona al bosc que hi ha a prop del camp de futbol de La Salle, a Fornells de la Selva.