Nou conflicte entre els activistes de la denominada «PAH Girona- Salt» amb l’Ajuntament de Girona. En aquesta ocasió l’origen de la reu nió era el local de reunió que des de fa molts mesos serveix com espai de reunió als activistes que lidera Marta Afuera. Ahir, després de dues trobades amb representants municipals, Afuera i els seus seguidors van acabar expulsats de l’edifici consistorial que va haver de ser custodiat per una desena de policies municipals. L’alcaldessa en funcions, Maria Àngels Planas, va explicar que va ser insultada i amenaçada i que la van anar a buscar al seu despatx.

El regidor de Serveis socials, Eduard Berloso, va explicar que la primera reunió, a la sala Miquel Diu - mé situada a la planta baixa, havia de servir per tractar sobre el local de reunions a la Marfà. Berloso va exposar que el conveni que tenien amb la PAH Girona- Salt havia conclòs i que en aquesta reunió el màxim responsable dels centres cívics els va exposar que si volien continuar fent aquestes trobades, haurien de demanar-ho com a entitat.

De planta en planta

Primer però, s’haurien de constituir com a tal perquè la PAH Girona- Salt no forma part del registre d’entitats i la PAH, a nivell català, ha dit en almenys dues ocasions que els seus representants a la ciutat no són aquesta PAH sinó la PAH Gironès. Vist que la resposta del tècnic no va convèncer els activistes, aquests van reclamar parlar amb l’alcalde, Carles Puigdemont, que just ahir havia començat les vacances.

Llavors van demanar parlar amb qui l’està substituint, que és la tercera tinenta d’alcalde, Maria Àngels Planas. La van anar a buscar al seu despatx. Tot i que estava atenent una persona, van exigir parlar amb ella a crits, segons exposen testimonins que estaven a la zona. Planas els va demanar que li deixessin que acabés la reunió. Quan això va passar, van trobar-se tots a la sala de Juntes, al primer pis. Els activistes van demanar poder seguir usant la Marfà, on solen aplegar-se més d’un centear de persones, i Plana es va comprometre que així seria si ho demanaven en nom d’una entitat. Però Afuera va demanar que fos per escrit.

Planas va insistir que així seria. A continuació, els activistes van continuar amb més reclamacions, moment en què l’alcaldessa en funcions els va recordar que el motiu de la trobada era el local de la Marfà. Però Afuera va insistir en altres temes, com poder tornar a la Taula d’Habitatge. Planas va insistir a recordar que el motiu de la reunió era la Marfà. Finalment va marxar. Els membres de la PAH Girona-Salt van decidir quedar- se a la sala de Juntes. Quan feia més de mitja hora que eren a l’interior, van aparèixer diversos policies, que els van fer marxar. Ja a la plaça del Vi, els activistes es van resistir a marxar i una desena de policies van protegir l’entrada a l’edifici consistorial.

Posteriorment, Planas va mostrar- se molt molesta amb la situació, sobretot amb Afuera. L’alcaldessa en funcions va recordar que «l’Ajuntament sempre està obert al diàleg amb les entitats i associacions, però mai tolerarem les amenaces, insults, coaccions ni xantatges» i va exposar que mentre que ella els havia «atès correctament», «ells a mi, no». Sobre Afuera, va apuntar que «m’ha insultat i amenaçat i ella no deixava parlar als qui l’acompanyaven. Els tractava de manera intolerant, com en una dictadura. Es vol saltar totes les normes», va lamentar. Mentrestant, el regidor de Serveis socials va deixar clar que en la propera Taula d’Habitatge proposaran la incorporació de la PAH Girona- Salt. En aquest sentit, va recordar que ja hi ha un membre de la PAH reconeguda a nivell català, la del Gironès.

Denúncia dels activistes

Afuera va anunciar ahir que han presentat una denúncia als Jutjats perquè, segons va dir, «hem patit una agressió per part de la Policia Local de Girona» i va indicar que explicarien la seva versió dels fets en un comunicat, un cop l’haguessin consensuat.