L'Ajuntament de Girona està ultimant la que serà la primera sanció adreçada a un banc amb pisos ?buits. Així ho especifica el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, que destaca que a causa de la reiterada negativa de l'entitat a l'hora de respondre els comunicats de l'ens, des de l'equip de govern ja han deixat d'adoptar una conducta "amistosa" i preparen la documentació necessària per poder dur a terme la primera sanció, que segons ha pogut saber Diari de Girona s'aplicarà a Banco Popular. Els detalls de la multa, segons l'edil, es faran perceptibles durant la reunió tècnica en relació a temes d'habitatge que tindrà lloc a mitjan setembre: "Durant aquesta trobada es decidirà l'import de la sanció econòmica". Tal com es va establir en una moció aprovada durant el ple del passat mes de gener, les penes d'aquestes característiques es poden enfilar fins als 900.000 euros.

A dia d'avui a Girona hi ha aproximadament 1.400 pisos buits que són propietat de bancs, caixes o de grans empreses. Una xifra, aquesta, confirmada pel mateix Berloso, qui també corrobora que des de l'Ajuntament s'han pogut detectar uns 600 d'aquests immobles i que, de moment, només se n'han pogut cedir 33. Tot i així, i interpretant la immediata primera multa com a un punt d'inflexió, el regidor es mostra optimista de cara a la futura col·laboració amb les entitats: "Aquest nombre de pisos augmentarà, segur".

A més del treball amb els bancs, des de l'Ajuntament també accentuen les negociacions amb les empreses propietàries de pisos, i diuen que aquestes ja han començat a respondre i que fins i tot ja han rebut "alguna proposta" respecte a això.

266 pisos d'habitatge social

Tal com indica Berloso, el parc d'habitatges socials de Girona està compost actualment per un total de 266 pisos. D'aquests, 108 formen part de la borsa de mediació per al lloguer social, 83 dels immobles són de protecció oficial i 75 són pisos d'inclusió social (9 dels quals són habitatges del Centre d'Acollida La Sopa). Per al regidor, aquests índexs representen una conjuntura en la qual "la demanda supera l'oferta". "Però no exageradament, són xifres modestes", agrega.