L'església de Sant Lluc, el castrum de la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona, obre les portes per mostrar una versió de la Setmana Santa miniaturista. La particular representació neix gràcies a l'Exposició "Manaies de Girona-Soldats Romans", una mostra completada amb unes 10.000 figures i nombrosos articles que rememoren la processó de Divendres Sant mitjançant les rèpliques diminutes d'una munió de soldats romans de totes les èpoques. "És l'exposició més gran que hem fet mai a la nostra història i també la més emblemàtica, ja que per primera vegada exposem tota la processó al complet", explica el comissari de l'exposició, Pere Masferrer.

L'esdeveniment, que forma part del setanta-cinquè aniversari de l'entitat i que es podrà visitar de l'1 de setembre fins al 10 d'octubre, es va inaugurar ahir aprofitant la celebració d'un acte que va comptar amb la presència de la regidora d'Empresa i Ocupació, Marta Madrenas, i del bisbe de Girona, Francesc Pardo, entre d'altres personalitats. Tant ells com la resta d'assistents van poder gaudir d'una obra de funcionalitat dual. "Hem fet l'exposició amb dues vessants: la que té relació amb la Setmana Santa i, per tant, amb els Manaies; i la que està vinculada amb la part històrica, per la qual cosa hem intentat representar l'evolució del temps des de Ròmul fins a la caiguda de l'Imperi Romà", assenyala Masferrer.

Les vitrines, cobertes al seu voltant per múltiples cuirasses de llautó i cascos lluents, salvaguarden l'eix central de l'exposició: les desenes de confraries separades per l'època -hi ha materials a partir dels anys 40-; per la funció -s'hi representa tota la jerarquia d'una legió amb elements com les èquites, els potentiors, els options o les vestes-, o fins i tot el material -hi apareixen des de la innovadora figura plana, tota una moda a Centreeuropa, fins a confradies alçades amb figures de Playmobil-. Segons apunta Masferrer, les col·leccions completes, d'una formació base de 126 manaies, daten a partir dels anys 80, atès que abans no s'havien pogut completar processons íntegres: "Ningú havia pogut fer-la completa. Tot i així, sí que hi ha elements més antics relatius a la confraries, com ara un manaia del 1950, per exemple".

Tradició col·leccionista

Clauers, punts de llibre, publicacions, catàlegs, llibres i, òbviament, figures. L'exposició disposa d'un ampli ventall d'elements cedits temporalment per particulars. "Tenim sort que Girona és una ciutat amb col·leccionistes i que aquests 75 anys han servit per recollir molts objectes", comenta el comissari. Tot i així, el material sol·licitat expressament per a l'esdeveniment no només ha procedit de terres gironines, sinó que també hi ha peces d'arreu de Catalunya i, fins i tot, de França.

La recopilació de tots aquests articles ha derivat en una exposició que genera una "il·lusió especial" als organitzadors, molts d'ells integrants veterans del maniple. De fet, consideren que aquesta es converteix en la mostra més important que ha fet mai l'entitat a "nivell cultural", però no volen entrar en comparacions amb l'altra gran efemèride: el cinquantè aniversari de l'any 1990. "Són actes commemoratius diferents. Aquest té un caràcter molt més cultural, però el de fa uns anys va coincidir amb una fita extraordinàriament important per a nosaltres com va ser la inauguració de Sant Lluc com a local propi. Allò va ser un fet fonamental", remarquen.