Sumar esforços per ser assolir un objectiu comú: promoure la convivència i la cohesió social al municipi de Salt. Aquest és l'objectiu del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural que va néixer el 2010 amb la voluntat d'unificar l'acció d'administracions i entitats del tercer sector en la millora de la convivència al municipi i que avui s'ha prorrogat dos anys més. Impulsat per "la Caixa", que en el període 2010-2013 l'ha finançat amb 165.000 euros, el projecte està capitanejat pel Casal dels Infants i compta amb la participació activa de prop d'un centenar de persones de diferents entitats del tercer sector i de les administracions.

La sala de plens de l'Ajuntamentva ser l'escenari de l'acte de signatura del Compromís Municipal per la Convivència i la constitució de l'Espai de Relació Institucional (ERI). El Compromís Municipal per la Convivència s'emmarca en el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), que des del 2010 l'Obra Social "la Caixa" impulsa a 40 territoris de tot l'Estat per configurar un model centrat en el protagonisme de les comunitats locals.

Com va explicar l'alcalde, Jaume Torramadé, el projecte va néixer de la necessitat "de posar un cert ordre" a l'acció social que entitats del tercer sector i administracions "feien cadascú per la seva banda". En aquest sentit, l'alcalde va reconèixer que l'any 2010 va quedar clar que al municipi hi havia un greu problema de convivència ciutadana que calia abordar amb eines noves i amb l'acció conjunta i coordinada de tots els agents implicats.

Per ordenar les accions que tant les administracions com la xarxa d'entitats socials estaven desplegant, des del projecte ICI i amb el suport de l'Ajuntament, es va crear un Pla Comunitari que identifiqués i recollís les principals necessitats i que s'estructuressin i es prioritzessin per guanyar en eficiència.

A partir d'un diagnòstic elaborat el 2010, en el que van participar la ciutadania i els diferents agents socials, es va decidir que aquest pla havia d'estar centrat en les necessitats específiques de les famílies, la infància i la joventut.

Coordinat pel Casal dels Infants, una entitat que treballa de manera independent per millorar les condicions de vida dels infants, joves i famílies en situació o risc d'exclusió social, des del 2010 l'ICI ha impulsat iniciatives com el Banc del Temps, la Taula de Salut Comunitària o l'Escola de Salut de la Gent Gran, així com altres que fomentaen la participació ciutadana o els hàbits saludables entre els joves.

El president de l'Obra Social de "La Caixa", Jaume Lanaspa, va dir que els resultats del pla han estat "espectaculars" fins el punt que està esdevenint una referència a nivell europeu. Així, va destacar que el projecte ha estat un "generador d'esperança" perquè ha demostrat que amb l'esforç conjunt de tota una comunitat, en aquest cas Salt, es pot canviar la realitat.