La fundació La Ciutat Invisible de Girona organitzarà aquesta tardor unes jornades per reflexionar sobre el futur del turisme cultural en ciutats mitjanes. Sota el títol Gir 180 graus, l'objectiu és reflexionar sobre aquesta qüestió a través d'experiències internacionals compartides. En una ciutat, Girona, que ha fet una clara aposta pel turisme cultural, les jornades volen convidar a pensar en qüestions com ara on es troba l'equilibri entre l'oferta i la demanda turística, reflexionar sobre si hi ha massa visitants i intentar encarar el futur amb estratègies innovadores.

Crisis turístiques com la de Venècia o Barcelona serviran com a punt de partida per a unes jornades que, més enllà de posar de manifest quins són els temors, també tenen l'ambició de traçar possibles solucions. La primera sessió es portarà a terme el divendres 17 d'octubre amb el títol Els límits de la ciutat turística. En aquest cas, es partirà del cas de Venècia (on la saturació de turistes està fent que cada cop més veïns en marxin) per parlar de quins són els problemes del sistema clàssic del turisme cultural i les tensions entre ciutat i turisme. Formaran part de la taula el president de La Ciutat Invisible, Joaquim Nadal, el coordinador de les jornades i director de l'Institut Superior d'Estudis Turístics, José Antonio Donaire, i el professor de la Universitat Rovira i Virgili Antonio Paolo Russo.

La segona sessió, que tindrà lloc el dilluns 20 d'octubre, s'anomenarà El nou turisme cultural i reflexionarà sobre les noves tendències en l'ús recreatiu del patrimoni (és a dir, els canvis en els recorreguts dels turistes que visiten ciutats monumentals), el paper dels museus i com s'està transformant el model de turisme cultural. En aquest cas, la jornada tornarà a comptar amb la intervenció d'Antonio Paolo Russo, que en aquest cas estarà acompanyat de la professora de la Universitat de Girona Núria Galí; l'exalcalde de Santiago de Compostel·la Xerardo Estévez; el responsable de Recerca i Desenvolupament de l'Oficina de Turisme de Goteborg, Ossian Stiernstrand; i la presidenta de la coporació Turismo Cartagena de Indias, Zully Salázar.

Finalment, el dia 17 de novembre se celebrarà una jornada titulada Una nova generació d'esdeveniments, que plantejarà els canvis en la relació entre els actes culturals i la dinàmica turística, així com el paper dels festivals, les arts escèniques i el concepte de "cultura viva". En aquest cas, es comptarà amb la presència del professor de la Universitat Oberta de Catalunya Francesc González; el director de Temporada Alta, Salvador Sunyer; el director del Festival d'Edimburg, Brian McMaster; el gerent de la Fundació Palma de Mallorca 365, Pedro Homar; i el responsable de Nous Programes de Turisme de Barcelona, Manuel Casanovas.

A banda de les ponències, les jornades també comptaran amb la participació d'una "fila 3.0" on hi haurà personatges destacats del món del turisme gironí que aportaran, de forma sintètica, les seves idees. Entre els assistents hi haurà el sommelier Josep Roca, la degana de la Facultat de Turisme de la UdG, Dolors Vidal, i el president del Patronat de Turisme, Ramon Ramos. A més, també s'habilitarà un web on, una setmana abans de cada jornada, es penjaran materials de debat. Un cop finalitzat l'esdeveniment, s'obrirà una setmana de reflexió.

Les jornades estan adreçades al sector turístic, tant privat com públic. Així doncs, l'assistència que s'espera són gestors públics de ciutats mitjanes, operadores, hotelers, guies i altres professionals de sectors similars.