La intensa pluja caiguda ahir a Catalunya, on es van acumular fins a 149 litres per metre quadrat en diversos municipis gironins i més de 100 a la ciutat de Barcelona, ha batut rècords històrics de precipitació en un només dia des de fa 32 anys en alguns llocs.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), en diverses estacions meteorològiques, com la de Girona, es van recollir 123 litres per metre quadrat, una xifra que no havia caigut en un dia des del 16 de febrer de 1982, és a dir fa 32 anys, quan van caure 165 litres per metre quadrat.

A l'estació de Santa Coloma de Farners (Selva), també es van recollir ahir 132 litres per metre quadrat, una xifra també desconeguda des de fa 32 anys.

A l'estació meteorològica de Vilobí d'Onyar (Selva), que té 16 anys de vida i on diumenge van caure 136 litres per metre quadrat, mai havien recollit tanta aigua els seus pluviòmetres i a l'Observatori Fabra de Barcelona ciutat, on han recollit 100,4 litres per metre quadrat, no plovia tant en un sol dia des del 9 d'octubre de 2002, és a dir, fa 12 anys, quan es van recollir 128 litres.

També han batut rècords de pluja a Vilablareix (Gironès), on els 113 litres no es recorden des de fa 13 anys, o a Fornells de la Selva (Gironès), que, amb 114,5 litres, mai havia recollit tanta precipitació en 16 anys, igual que a Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental), on mai havien caigut 99 litres en tan sols 24 hores.

A més, en una sisena part de les 172 estacions meteorològiques de la xarxa automàtica de Catalunya es van superar els llindars de perill, és a dir, més de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts.

Les més grans intensitats es van donar a Torroella de Fluvià (Alt Empordà), on van caure 35 litres en 30 minuts, a l'Aldea (Baix Ebre), on van recollir 34,7 litres en mitja hora, i en Vilanova del Vallès (Vallès Oriental), 34,2 litres en 30 minuts.

La intensa precipitació, a més de fer créixer rius i rieres, ha causat inundacions en baixos i carreteres i la interrupció de la línia de l'AVE a Girona, on s'han inundat les vies.

La predicció per a les pròximes hores indica una tarda de dilluns més tranquil·la, amb alguns xàfecs dispersos a l'interior del nord-est de Catalunya i el Pirineu.

Demà s'espera que una nova pertorbació afecti a Catalunya, amb precipitacions localment forts que tornaran a escombrar la comunitat de sud a nord, encara que seran menys quantioses que les d'ahir, malgrat que en alguns llocs poden caure més de 50 litres per metre quadrat, segons la previsió de l'SMC.