El mercat, motor gastronòmic de la ciutat

Carles Puigdemont, Joan Roca i Iolanda Bustos destaquen que l'equipament és el reflex de la gent i que fa civilització

06.10.2014 | 07:06
El mercat, motor gastronòmic de la ciutat
El mercat, motor gastronòmic de la ciutat

Per entendre com viu una ciutat només cal prendre el pols al seu mercat. Aquesta és la conclusió a la qual ahir van arribar els pregoners del 70è aniversari del Mercat del Lleó de Girona, els cuiners Joan Roca i Iolanda Bustos, així com l'alcalde Carles Puigdemont en el transcurs d'una jornada festiva on no hi va faltar música, tasts de productes i, és clar, una bufada d'espelmes del pastís.

La mirada al passat i l'anàlisi de la situació actual la va posar el president de l'Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, Joan Gironell, qui va iniciar el seu discurs recordant la consulta que l'Ajuntament de Girona va fer l'any 1921 per ubicar un mercat. Va desgranar els principals episodis del mercat i els canvis que ha viscut fins a arribar a la darrera iniciativa, obrir les tardes dels divendres per continuar oferint "un bon producte, un bon servei i un millor tracte" als clients. I tot, remarcant l'aposta de l'alta gastronomia pel mercat, dels ciutadans per consumir productes de proximitat i adquirir hàbits saludables.

Puigdemont es va comptar "entre els usuaris" del mercat i, per tant, també "conec les seves vicissituds" admetent que un dels temes encara "a resoldre" és el dels contenidors exteriors i la seva imatge (i olors). El batlle va aprofitar també per recordar les generacions de marxants que han passat per tot tipus de situacions, d'èxits i també de moments difícils.

Amb tot, "el mercat hi ha estat sempre" i ha aconseguit "parlar molt bé de la ciutat de Girona", va esgrimir Puigdemont. I no només això, l'alcalde va defensar que si "voleu conèixer una civilitat, mireu el seu mercat" que és el que fa "civilització", tant "fonamental per la ciutat" i que "fa ciutat". Així, "qui no en té", de mercat, "es nota" i "aquest està activat, estima la gent i també la ciutat", va dir.

Per tancar els parlaments, dos cuiners de renom de la ciutat. Iolanda Bustos, del restaurant la Calèndula i Joan Roca, d'El Celler de Can Roca. Bustos va relatar que el mercat li va servir per veure "els gustos de la gent", quan va arribar a la ciutat per obrir el restaurant. "La gent de Girona estima molt el producte" i té "una relació directa amb els marxants". Bustos va aprofitar per reivindicar un espai culinari al mercat. "Volem participar i que la gent noti les aromes".

Finalment, Roca va admetre que ja anava al mercat quan era petit, amb el seu pare, els dissabtes, un costum que encara fa ara. "El mercat forma part de la meva vida com a cuiner", va dir, "dóna energia i vida als que ens agrada la cuina". Un mercat on un hi troba gent, "està viu", sobretot el dissabte, punt que va aprofitar per reivindicar que més gent vagi al mercat, que "ho demanin", i "tant de bo es cuinés més a casa".

"Girona és capital de la gastronomia, i ho serà més", va defensar el cuiner, qui va admetre que l'èxit del seu restaurant "és de la ciutat, de vosaltres" i d'un mercat "que és el motor gastronòmic de la ciutat", va sentenciar entre aplaudiments dels nombrosos assistents.

Girona

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

S'ha atorgat a Céline Xicola i Montserrat Carbonell. La subvenció, de 6.000 euros, busca potenciar...

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

La sentència imposa una pena de dos anys de presó al seu company de pis, que va ajudar-lo a...

Ningú no governa el turisme

Ningú no governa el turisme

La jornada «Governar la ciutat amb turisme», celebrada ahir a Girona, conclou que és molt difícil,...

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Agents de la policia local de Salt han detingut recentment un jove de 21 anys per la seva...

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

El Consorci de les Vies Verdes de Girona està actuant en el tram urbà d'inici de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema