Jordi Viñas i Xifra · Candidat a l'alcaldia de Salt per ERC

«Cal igualtat d´oportunitats i que la classe mitjana no marxi per por a escolaritzar a Salt»

És psicòleg i logopeda. Té 41 anys, viu a Salt i en les darreres eleccions municipals va ser el número 2 de la llista republicana. Ara està confiat a obtenir uns resultats que li permetin, fins i tot, accedir a l'alcaldia

08.10.2014 | 07:12
«Cal igualtat d´oportunitats i que la classe mitjana no marxi per por a escolaritzar a Salt»
«Cal igualtat d´oportunitats i que la classe mitjana no marxi per por a escolaritzar a Salt»

Després de tres anys i mig, ja sap per què ERC no va treure cap regidor a les eleccions municipals?

Intuïm que en l'àmbit nacional, Esquerra, en poblacions de més de 30.000 habitants, en general, va tenir resultats dolents. En poblacions més petites, on el cap de llista té més transcendència com a persona que com a partit, els resultats van anar millor. També hi ha una part de responsabilitat en la gestió... Vam estar a l'equip de govern i no ens ho van valorar o ens van castigar. Per això, ara anem a guanyar. No volem ser la crossa de ningú.

A Salt, Esquerra va ser la formació més votada a les europees. Es veu com a alcalde?

Per això em presento. No per una qüestió de supèrbia, perquè les opcions hi són. I treballem en una candidatura forta per gestionar Salt en totes les àrees. Volem fer un equip de gent contrastada. Gent que ve de l'òrbita d'altres partits i que s'estan acostant i donant suport. El suport de Salvador ?Sunyer i Aimeric, ja ens dóna força extra per intentar lluitar per l'alcaldia.

Pot dir noms de la candidatura?

No. Estem treballant amb persones i un projecte on anirà sortint gent per formar part de la candidatura. Vull gent formada i capacitada per gestionar el municpi. Molts cops, hi ha gent al govern amb mancances importants.

Un exemple.

La persona que té delegada ara la regidoria de joventut, festes i lleure.

Digui'm l'eix programàtic en tres pinzellades.

Tenim línies mestres. Una és la línia de l'honestedat i la transparència. Un altre eix és la participació ciutadana. I finalment, el concepte d'àrea metropolitana.

No hi ha honestedat?

Ara hi ha molta desconfiança quan parles de política. La gent veu que els polítics actuen amb poca transparència. Hem d'explicar bé les coses i què som. Per exemple, si l'alcalde de Salt ha estat el president de la Diputació i plega per no malmetre la imatge de la Diputació, has de ser prou honest per plantejar-te plegar també de l'Ajuntament del teu municipi, pel mateix motiu.

I participació ciutadana?

No ha de ser tot de dalt a baix, sinó de baix cap a dalt. Per exemple, en alguns barris si s'han dedicat euros a modificar les voreres o a destinar diners a un centre cívic... Potser hem de preguntar a la gent a què vol destinar els diners.O si s'ha de canviar el sentit del carrer Major. Potser ho hem de preguntar. O si hi ha d'haver un Ateneu Popular. Aquí hem de saber com vol la gent que sigui aquest Ateneu.

Com ha de ser el veïnatge amb les poblacions de l'àrea urbana?

Tots els municipis -Salt, Girona, Vilablareix, Sant Gregori, Bescanó i Sarrià- hem de canviar les dinàmiques. Amb Temporada Alta hem estat capaços d'implicar els diferents municipis. I ho hem d'intentar amb altres àrees: educació, urbanisme... Per exemple, hi ha hagut un tracte injust amb la trama urbana ....

Veu bé que Salt pugui tenir un macropolígon comercial?

Veig bé que Salt tingui l'oportunitat, la mateixa, que pot tenir Girona, Vilablareix, de jugar amb les mateixes condicions. El que s'hi faci després, dependrà de l'Ajuntament i de les empreses interessades. És una oportunitat de riquesa on has d'establir les regles del joc.

Educació. Un antic regidor d'ERC parlava de "repartir" els estudiants immigrants de Salt a diferents poblacions de l'àrea.

No parlem de "repartir". Defensem que els nens de Sanl tinguin les mateixes oportunitats d'eduacació pública que qualsevol nen d'altres llocs. Això implica "repartir"... no ho sé.. Però és socialment just que les aules de Salt hi hagi un percentatge de nens amb necessitats educatives especials d'un 30% i que en una altra zona de l'àrea metropolitana estiguin al 2%? Oi que a la gent no li fa "fàstic" metafòricament venir al Teatre de Salt? Doncs que els nens de Salt puguin anar a l'escola de Bescanó... per què no? Volem igualtat d'oportunitats, perquè si no, la classe mitjana de Salt marxa perquè hi ha por a escolaritzar a Salt.

Qui serà el rival més dur? Torramadé o Pineda?

No parlaria de rivals. És un tema de projecte. El projecte de Jaume Torramadé està esgotat. Ja ha pogut gestionar durant dotze anys el municipi i s'ha vist què podia donar i gestionar i què era capaç de fer i demostrar si era transparent. I la Iolanda Pineda, amb qui ja vam governar i on vam veure un equip amb poca capacitat de tirar endavant les àrees... Em presento per guanyar i amb el millor resultat. No puc tenir només tres persones bones i la resta per omplir.

Es votarà el 9-N?

Si hem arribat fins aquí, la gent el que necessita és poder expressar l'anhel de poder decidir. Si no es vota... s'acaba el món? No. Per això plantegem que de cara a les eleccions municipals és essencial que als ajuntaments hi governin candidatures favorables al dret a decidir, per no dir a la independència, perquè hi haurà un recorregut complicat i dur després del 9-N i és important que hi hagi el suport dels ajuntaments.

Girona

Coralí Cunyat i Domènec Espadalé van presentar el certamen.
La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d'exposició contractada

La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d'exposició contractada

El certamen tindrà 397 estands i entre les novetats inclourà tallers de la UdG i d'emprenedoria...

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

S'ha atorgat a Céline Xicola i Montserrat Carbonell. La subvenció, de 6.000 euros, busca potenciar...

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

La sentència imposa una pena de dos anys de presó al seu company de pis, que va ajudar-lo a...

Ningú no governa el turisme

Ningú no governa el turisme

La jornada «Governar la ciutat amb turisme», celebrada ahir a Girona, conclou que és molt difícil,...

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Agents de la policia local de Salt han detingut recentment un jove de 21 anys per la seva...

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

Millores a l´inici de la via verda que uneix Girona i Sarrià de Ter

El Consorci de les Vies Verdes de Girona està actuant en el tram urbà d'inici de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema