El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha difós aquest dimarts un vídeo subtitulat a l'anglès protagonitzat per set alcaldes explicant les raons per celebrar una consulta el pròxim 9 de novembre. Es tracta d'alcaldes que representen diverses parts geogràfiques de Catalunya així com partits i ideologies diferents. En el vídeo, hi participen l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU); de Vic, Josep Maria d'Abadal (exUDC); de Caldes de Montbui, Jordi Solé (ERC); de Deltebre, Josep Emili Bertomeu (PSC), de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs (Grup d'Esquerres de VD); de Vielha i Mijaran, Àlex Moga (CDA) i de Flix, Marc Mur (exPSC).

En el vídeo, en què la majoria d'ells parlen en català i amb subtítols en anglès, els quatre representants locals reivindiquen el dret a votar com a via democràtica per decidir el futur de Catalunya.

Un cas destacat és el de l'alcalde de Deltebre, del PSC, que demana obertament el dret de poder decidir el futur de Catalunya i posa com a exemple el seu municipi, que fa 37 anys va decidir escindir-se de Tortosa i ara "hem pogut coomprovar que Deltebre pot tirar endavant". "I això és el que volem els catalans, que arribi aquest dia i que puguéssim arribar a les urnes i decidir què volem del nostre poble i què volem de Catalunya", afirma Josep Emili Bertomeu.

Per la seva banda, l'alcalde de Vielha e Mijaran, Àlex Moga, recorda que com la Val d'Aran ha conservat la seva història, la seva cultura, la seva identitat, les institucions i la llengua i assegura que ara "és moment d'estar al costat de Catalunya i exercir el dret a decidir".