el passat 13 d'octubre, el prestigiós diari The New York Times va publicar un editorial parlant de l'actual situació catalana titulat Primer els escocesos, ara els catalans. Entre altres interessants consideracions, l'article assenyalava expressament que "una de les principals queixes de la població catalana radica en el fet que representen el 16% de la població i el 19% del PIB però reben el 9,5% del pressupost estatal".

Cal dir que dins d'aquest 9,5% d'inversions a Catalunya, que és inferior al ja misèrrim 9,6% de ?l'any passat, hi ha el maltractament pressupostari específic de l'Estat envers la demarcació de Girona, que es veu fins i tot més perjudicada que la resta del país. El projecte de Pressupostos per a l'any vinent preveu una inversió per càpita de 70,30 € per habitant a Girona, la meitat que a Catalunya (141,64 €) i quasi quatre vegades inferior a la mitjana estatal de 243,65 € per persona.

Precisament el mateix dia en què es va publicar l'editorial del NYT, al plenari de l'Ajuntament de Girona, els socialistes vam defensar la moció que havíem presentat denunciant la manca d'inversions de l'Estat a Girona, i aquesta va resultar aprovada. Vam voler posar en evidència que aquest dèficit d'inversions tindrà una influència negativa en la situació econòmica gironina, i alentirà la recuperació. Els Pressupostos Generals de l'Estat d'enguany suposaran un càstig per Girona, les empreses, el teixit econòmic i el conjunt de la ciutadania. Se'n ressentiran les infraestructures, que són un element clau per al creixement de la ciutat; així com les inversions de valor cultural, econòmic i social.

Per tot això vam proposar que, abans del debat que s'ha de fer per aprovar definitivament els pressupostos a les Corts generals, dins del període de presentació d'esmenes, es convoqui, per part de l'Ajuntament, als diputats, senadors i càrrecs electes de Girona per tal d'aconseguir una acció parlamentària conjunta per reclamar les inversions públiques necessàries per a la ciutat. Amb la moció aprovada caldrà complir amb aquesta convocatòria. És cert que no hi ha diners, però els pocs que hi ha estan repartits molt injustament. Hem de fer el possible per corregir aquesta injustícia, atès que enguany som la demarcació amb menys inversió per càpita de l'Estat. Girona i els gironins i gironines no ens mereixem aquest càstig.